Leger Georgië deels weg uit Zuid-Ossetië

Georgische troepen zijn vanochtend begonnen met de terugtrekking uit de streek rond Tschinvali, de hoofdstad van de afvallige republiek Zuid-Ossetië. De eenheden hadden de Partschanakana hoogvlakte gisteren bezet omdat de Osseten van daaruit Georgische dorpen in het gebied beschoten zouden hebben.

De Georgische president Saakasjvili had de terugtrekking gisteren al in het vooruitzicht gesteld. Hij zei dat het uiterst gecompliceerd zou zijn om de posities bezet te houden ,,met een beperkt aantal troepen. Aanvoer van extra manschappen zou de toch al hoog opgelopen spanningen in Zuid-Ossetië alleen maar hebben vergroot'', aldus Saakasjvili. De president wil de posities overdragen aan de gemengde vredesmacht, waarvoor Rusland, Zuid-Ossetië en Georgië elk vijfhonderd man leveren.

Georgië trekt zich niet volledig terug, vijfhonderd militairen blijven achter in de Georgische dorpen in Zuid-Ossetië ,,om ze te verdedigen tegen mogelijke aanvallen en provocaties.'' Bovendien blijven de teruggetrokken troepen paraat in Gori, een stad in Georgië op een steenworp afstand van de grens met Zuid-Ossetië.

De commandant van de gemeenschappelijke vredesmachten, de Russische generaal Nabzdorov, bevestigde vanochtend dat de terugtrekking was begonnen. ,,maar het is moeilijk te zeggen hoeveel militairen al weg zijn uit het conflictgebied'', zei hij. Volgens de zuid-Osseetse autoriteiten hebben slechts tweehonderd Georgiërs het gebied verlaten, terwijl de militie volgens hen tweeduizend man ,,illegaal in Zuid-Ossetië heeft gestationeerd.''

President Saakasjvili zei dat zijn land donderdag oog in oog had gestaan met ,,een serieus conflict. In geval van zo'n conflict kan Georgië het zich niet veroorloven te worden verslagen omdat het land dan in elkaar zal storten en we zullen ophouden te bestaan als een volk'', aldus de president tegenover het persbureau RIA Novosti.

Zuid-Ossetië maakte zich in de jaren '90 los van Georgië, maar geen land in de wereld heeft de republiek erkend. De Osseten streven naar aansluiting bij Noord-Ossetië dat deel uitmaakt van de Russische federatie.