Koffer vol Beatles is vervalsing

De koffer met nog onbekende nummers van de Beatles en andere memorabilia, die vorige maand opdook op een vlooienmarkt in Australië, blijkt op bedrog te berusten. Dit zegt Pete Nash van de British Beatles Fan Club na onderzoek. De koffer bevatte slechts kleurenkopieën van foto's en zeldzame entreekaartjes, die met een laserscan uit de jaren negentig waren gemaakt.

De bandopnamen kreeg Nash niet met eigen ogen te zien; die bevonden zich volgens de eigenaar van de koffer in een bankkluis, in hun originele blikken. De kopieën die Nash op cd te horen kreeg, waren bekende bootleg-opnamen ,,die de meeste Beatle-verzamelaars allang in hun bezit hebben.'' Bovendien is het volgens Nash erg fout om magnetische banden in een metalen omhulsel te bewaren.

Vijf weken geleden meldde het dagblad The Times dat een Engelse toerist op een rommelmarkt in de Australische stad Lara op zoek was naar een goedkope koffer. Het exemplaar van zijn keuze kostte 29 euro. Pas later zag hij wat er in de koffer zat: zo'n 400 foto's, concertprogramma's, toegangskaartjes en geluidsbanden. Volgens de eerste berichten stonden daarop ook nummers die nog niet eerder naar buiten waren gekomen, en vastgelegde gesprekken tussen Paul McCartney en John Lennon. Experts vermoedden dat de koffer wellicht eigendom was geweest van de in 1976 overleden Beatles-assistent Mal Evans. Diverse bezittingen van Evans zijn tot op de dag van vandaag onvindbaar.

Deze koffer heeft daar echter niets mee te maken, aldus Nash. Hij beschrijft het hele geval als ,,een klucht''.