Judoka Elco van der Geest mist net bronzen medaille

Elco van der Geest kreeg gisteren in Athene niet de medaille waarop hij naar eigen zeggen recht had. De 25-jarige judoka zette het toernooi (-100 kg) op zijn kop door in de kwartfinale wereldkampioen Kosei Inoue uit Japan te verslaan. Vervolgens verloor Van der Geest de halve finale en de `kleine' eindstrijd en bleef hij verstoken van een medaille.

De zege op Inoue was het gesprek van de dag in Japan. De reus had in zijn gewichtsklasse al meer dan drie jaar geen internationaal gevecht verloren en al zes jaar lang alle grote titels gepakt, inclusief olympisch goud in Sydney 2000. Van der Geest heeft in zijn trainingshal een poster van Inoue aan de muur hangen. Deze bron van inspiratie hielp hem aan de zege. ,,Thuis blijf ik kijken naar die poster. Daar haal ik energie uit.''

De talentvolle Van der Geest wilde meteen na zijn verlies in de strijd om brons tegen de Israëliër Ariel Zeevi zijn verplichtingen naar de pers nakomen, maar kon het even niet. Een paar meter voor de cameraploeg zakte hij door de knieën, gooide een handdoek over zijn hoofd en bleef een paar minuten tussen de mensen zitten. ,,Ik wilde niet voor de tv staan janken.''

Toen Elco van der Geest weer bij machte was zijn verhaal te doen, werd hij door zijn vader en coach Cor gekust en gemasseerd. ,,Wat deze jongen heeft laten zien is haast ongelooflijk. Hij is nog steeds zo zwaar geblesseerd (hamstring) dat hij niet eens honderd meter kan hardlopen'', aldus Van der Geest senior. Hij repte niet eens over een ontwrichte schouder die Elco bijna de Spelen kostte.

Zijn oudere broer Dennis van der Geest heeft vanmorgen de halve finale niet weten te bereiken. De 29-jarige zwaargewicht, nummer twee van het laatste WK, verloor in de kwartfinale zijn derde partij van de Italiaan Paolo Bianchessi. Een straf van de scheidsrechter na een slijtageslag van bijna negen minuten kostte hem de zege. Van der Geest ging wel naar de herkansing en hield kans op brons.

Zwaar teleurgesteld door twee opeenvolgende nederlagen sloot Claudia Zwiers gisteren in Athene haar olympische periode af. Ze begon tegen de Chinese Liu en kreeg op haar geen vat. In de herkansing tegen de Russin Moskalioek blokkeerde ze. De eerste partij had veel energie gekost. ,,Het was moeilijk me weer op te laden.''