Doping bij `heffers': zeven keer

Steeds meer gewichtheffers kunnen bij de Olympische Spelen naar huis wegens een positieve dopingtest. De tussenstand kwam gisteren in Athene op zeven `betrapte' sporters. De laatste toevoegingen aan de lijst waren atletes uit India en Birma. Hun namen zijn niet bekend.

Als het aan de internationale gewichtheffederatie IWF ligt, worden alle zondaars uitgesloten tot en met de Spelen van Peking in 2008. Een schorsing van minimaal twee jaar is gebruikelijk. In vijf van de zeven gevallen gaat het om spierversterkende middelen.

De IWF bracht gisteren wel de namen van de vijf betrapte dopegebruikers naar buiten. Het gaat om de Marokkaan Wafa Ammouri, de Moldaviër Victor Ghislean, de Hongaar Zoltan Kecskes, de Indiër Pratima Kumari en de Turkse Shabaz Sule. Eerder deze week bleek al dat de Birmese Aye Khine Nan was betrapt. Het zou kunnen dat zij dubbel is geteld. Daarover was gisteren nogal wat verwarring.

Omdat het gewichtheffen al jaren wordt achtervolgd door dopingperikelen, wilde de IWF voor de Spelen schoon schip maken. Iedere gewichtheffer die naar Athene wilde, moest vooraf een dopingtest ondergaan om sowieso te mogen meedoen. Veel lijkt het niet te hebben geholpen. IWF-baas Tamas Ajan: ,,We zouden wel eens ons eigen graf kunnen graven.''