Bruisend debuut Leenders bij KCO

De typisch Rotterdamse dirigent Hans Leenders maakte gisteravond zijn geslaagd debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Concertgebouworkest heeft zich voorgenomen meer aandacht te besteden aan de jonge generatie Nederlandse dirigenten en daarvan is Leenders (1971) een uitstekend voorbeeld.

Leenders, destijds slagwerker van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, kreeg dirigeerles van Arie van Beek en Valery Gergjev en stond in de finale van het Kirill Kondrasjin Concours. Hij werd assistent-dirigent in Rotterdam bij Gergjev, die hij ook met succes verving, en dirigeerde andere Nederlandse orkesten.

De lange Leenders heeft een uitstekende en heldere techniek en beschikt ook over rust, présence en gezag. Een enkele passage klonk gisteravond nog iets strak en stijf, maar een debuut bij Concertgebouworkest is dan ook een van de stressvolste gebeurtenissen in het leven van een jonge dirigent.

Leenders dirigeerde een Russisch programma, dat zaterdag wordt herhaald. Het begin was bruisend en roerig met een impulsieve en effectvolle uitvoering van Glinka's ouverture Roeslan en Loedmilla. De Amsterdamse concertmeester Vesko Eschkenazy was de solist in Vioolconcert (1940) van Aram Khatsjatoerian, dat hij zo graag wilde spelen. Hij deed dat ook keurig van het blad.

Het met de Stalinprijs bekroonde stuk van de brave communistische componist had sinds 1956 niet meer bij het Concertgebouworkest op het programma gestaan en het zal me niet verbazen als het opnieuw voor minstens 48 jaar wordt opgeborgen. De muziek die is geïnspireerd op het Russische volkseigen is geen vergelijk met het werk van Sjostakovitsj. Het zwaarmoedige middendeel maakte indruk, maar in het slotdeel Allegro vivace had ik van Eschkenazy meer virtuoos violistisch spektakel verwacht.

Moesorgski's Schilderijen van een tentoonstelling kreeg een uitstekende uitvoering. Leenders wist het langzame basistempo met ijzeren discipline consequent te handhaven en uit te buiten. Het leidde her en der tot magische momenten.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Hans Leenders. Gehoord: 19/8 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 21/8. Res (020) 6718345

    • Kasper Jansen