Bank schrapt banen na overname

Van Lanschot Bankiers, een bank voor vermogende particulieren, zal tachtig banen schrappen in verband met de overname van concurrent CenE Bankiers. Dit maakte Van Lanschot vanmorgen bekend tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers.

De overname van CenE kost Van Lanschot circa 250 miljoen euro. De transactie werd een maand geleden aangekondigd, maar toen gaf de Bossche bank geen details. CenE was onderdeel van ING. De bank en verzekeraaar beschouwde CenE echter niet langer als kernactiviteit.

Van Lanschot – de oudste onafhankelijke bank van Nederland – zal de overname grotendeels betalen via een aandelenemissie van 140 miljoen euro. Bestuursvoorziter F. Deckers zei vanmorgen dat deze in oktober zal plaatsvinden.

Door de overname verdwijnen er in totaal 130 functies. De banken worden geïntegreerd en vooral in de administratieve onderdelen zullen er functies verdwijnen. Voor vijftig medewerkers zal binnen de nieuwe combinatie een andere baan zijn. De tachtig overige werknemers zullen óf via natuurlijk verloop verdwijnen óf via gedwongen ontslag. Deckers zei dat Van Lanschot in gesprek is met de vakbonden over een sociaal plan voor deze mensen. De integratiekosten worden geschat op maximaal 23 miljoen euro.

Van Lanschot, dat 1.800 werknemers heeft en ruwweg vijf keer zo groot is als CenE, verwacht dat de nieuwe aanwinst in het vierde kwartaal van dit jaar geconsolideerd kan worden en vanaf 2005 zal bijdragen aan de winst.

De nettowinst in de eerste helft van 2004 was 60,5 miljoen euro, 14 procent meer dan in dezelfde periode in 2003. De winst steeg met name door hogere provisies en een vergroting van het marktaandeel. De inkomsten stegen in de eerste zes maanden met 2,1 miljoen naar 193,8 miljoen euro.

Van Lanschot handhaafde de prognose voor heel 2004. Over het gehele jaar verwacht de bank dat de winst per aandeel – exclusief de effecten van de overname – met ten minste 10 procent zal stijgen. In het eerste halfjaar boekte de bank een winst per aandeel van 2,09 euro, een stijging van 14 procent.