Z-Afrika verliest nipt van hockeyers

Ook in hun derde groepswedstrijd hebben de Nederlandse hockeymannen bij de Olympische Spelen in Athene over geluk niet te klagen gehad. Na een 2-0 achterstand tegen Zuid-Afrika behaalde de olympische titelverdediger vanmorgen alsnog een 3-2 overwinning.

Hierdoor gaat Nederland na drie duels alleen aan de leiding in groep B. Maar het andermaal wankelmoedige optreden doet, met de halve eindstrijd in zicht, het ergste vrezen voor de eindfase van het toernooi. ,,We hebben tactisch stom gespeeld'', concludeerde aanvoerder Jeroen Delmee vanmorgen. ,,We moeten veel compacter hockeyen, zodat we kunnen combineren in kleine ruimtes. Daar ligt onze kracht.''

Zuid-Afrika speelt net als Nieuw Zeeland een spelletje dat zich het beste laat samenvatten als `beukhockey', en daar hebben de Nederlandse hockeyers het bijna traditiegetrouw moeilijk mee. Tegen Nieuw Zeeland leidde dat dinsdag al bijna tot puntenverlies. Een laat doelpunt van Sander van der Weide, die vandaag zijn tweehonderdste interland speelde, voorkwam een nederlaag. Nederland won met 4-3.

Vandaag schutterde de titelhouder vooral in de eerste 35 minuten. Veel geknoei, zowel voor- als achterin, en weinig lijn en onderlinge samenhang in het spel. Terecht nam Zuid-Afrika een 2-0 voorsprong, waarbij het eerste doelpunt tot stand kwam nadat Delmee achterin zonder rugdekking knullig balverlies had geleden. Tegenstander Steven Evans ontfutselde hem de bal en schoot die hard achter de Nederlandse doelman Guus Vogels.

Dankzij een knappe reactie van verdediger Geert-Jan Derikx bij de laatste strafcorner uit de eerste helft, wist Nederland nog voor rust aan te klampen bij de ploeg, die bij het kwalificatietoernooi in maart nog met 5-1 werd verslagen. Na de hervatting hervond het elftal zichzelf weer enigszins, al kwamen de twee treffers, van achtereenvolgens sterspeler Teun de Nooijer en aanvaller Karel Klaver, volgens Delmee ,,met geluk'' tot stand. Vooral het winnende doelpunt was discutabel, erkende spelverdeler Delmee.

Bondscoach Terry Walsh, die weer kon beschikken over de van spit herstelde routinier Erik Jazet in de defensie, deelde de kritiek van Delmee op de falende eigen tactiek. ,,Het was niet goed om met grote ruimtes te spelen. Verder wil ik er niet op ingaan.''