Wispelwey en Lazic vormen een droomduo

Ruim anderhalve week voor het Atheense koningsnummer liep het duo Wispelwey/Lazic gisteren een klassieke marathon langs alle werken voor piano en cello in het oeuvre van Beethoven. Ondanks de afwezigheid van concurrentie, sleepten ze overtuigend de gouden medaille in de wacht.

Het concert verliep van de vroege sonates op. 5 nummer 1 en 2, via de emotioneel veeleisende sonates op. 102 nr. 1 en 2 naar de Sonate in A op. 69. Afwisseling brachten Beethovens variaties op Ein Mädchen oder Weibchen en Bei Männern, welche Liebe fühlen, beide ontleend aan Mozarts Die Zauberflöte, en See the Conqu'ring Hero Comes uit Händels Judas Maccabaeus. De Beethoven-marathon begon om zes uur en vier uur later was er gejuich, applaus en een staande ovatie.

Wispelwey en Lazic bleken perfect op elkaar ingespeeld. In hun beheerste bravoure, muzikanteske humor en technische perfectie vormen ze dan ook een droomcombinatie. In het repertoire van Beethoven treden piano en cello bovendien volledig gelijkwaardig op. In de sonates op. 5 nr. 1 en 2 demonstreerden ze een uiterst flexibele omgang met de noten. Ook de dynamisch was groot: van een overweldigend fortissimo tot het zachtste piano – niet vaak was een stilte in de Grote Zaal van het Concertgebouw zo stil als gisteravond.

Ook de twee sonates van opus 102, die wegens naderende Sturm und Drang nogal weerbarstig van aard zijn, speelde het duo voortreffelijk. Dromerige, introverte passages en vurig lyrische dialogen werden hierbij moeiteloos tegen elkaar uitgespeeld. Het robuuste thema van de Sonate opus 69 leidde uiteindelijk naar rustiger momenten, al hanteerde Wispelwey zijn floret soms nog flitsend en deinsde hij er niet voor terug om in de luidste passages slechts met een percussieve klank boven het pianogeweld uit te komen.

Zondag begint Wispelwey in het Concertgebouw weer aan een marathon: de zes cellosuites van Bach.

Concert: Pieter Wispelwey, cello en Dejan Lazic, piano. Beethoven: complete oeuvre voor piano en cello. Gehoord: 18/8 Concertgebouw Amsterdam. Volgend concert Wispelwey: 22/8. Res (020) 6718345.

    • Jochem Valkenburg