WAT DOEN DE KINDEREN

SpeerwerpenVeters goed vastgemaakt? Stelten gepakt? Boog gespannen? Dan is iedereen klaar voor de Olympische spelen. Daarvoor hoeft niemand dit jaar naar het snikhete Athene. In het Bijbels Openluchtmuseum kunnen kinderen op 20, 21 en 22 augustus proeven van de Spelen zoals ze in de Oudheid gehouden werden. Het museumpark staat gedurende deze dagen in het teken van allerlei Griekse en Romeinse sporten en spelen; zoals een estafette, steltenloop, kanovaren, speerwerpen en gewichtheffen met boomstammen? Of een leuke denksport?

Olympische spelen op 20, 21 en 22 aug in het Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2, Heilige Landstichting. Programma: vanaf 11u o.a. verspringen, speerwerpen, stenen werpen, kanovaren, gewichtheffen, touwtrekken, steltenlopen en diverse Romeinse spellen. Om 13u zijn er dansvoorstellingen en een demonstratie kruisboogschieten. Om 15u begint de estafette met aansluitend het denkspel `ren je rot'. Sluiting: om 15u45 met de Kroningsceremonie; de winnaars worden op het podium met een lauwerkrans bekroond. Toegang kinderen tot 13 jaar €4,50, vanaf 13 jaar €8,50. Inl 024-3823110 of www.bijbelsospenluchtmuseum.nl

Een slangenpaar wurgenOp woensdagmiddag 25 augustus komt de Griekse halfgod Herakles naar het Fries Museum in Leeuwarden. Gehuld in een leeuwenhuid en gewapend met een grote knots gaat Herakles vertellen over zijn wonderbaarlijke heldendaden. Hoe hij ooit als baby een slangenpaar wurgde, maar vooral hoe hij erin slaagde zijn Twaalf Onmogelijke Werken tot een goed einde te brengen. Hoe hij het gevecht met de Nemeïsche leeuw aanging of hoe hij het voor elkaar kreeg om de hellehond Kerberos uit de onderwereld te halen.

Herakles op wo 25 aug om 14u, 15u en 16u in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. De toegang is gratis. De expositie De Twaalf Werken van Herakles, Hedendaagse landschappen van Fred Thoolen is nog t/m 12 sept in het museum te zien. Inl 058-2123001 of www@friesmuseum.nl.

Strandhuis bouwenKinderen die nog vakantie hebben of gewoon lekker naar buiten willen, kunnen bij Duincentrum De Zandwaaier in Overveen ontdek-de-duinen-rugzakjes huren. Er is een soort sprookjesavontuur voor kinderen van 6 t/m 9 jaar en een buitenavontuur voor 7 t/m 12 jaar. De rugzakjes zitten vol met spannende opdrachten en instrumenten zoals een windmeter, loepjes, verrekijker of een kompas. Ook te huur is een Windekind voor aan het strand, waarmee kinderen van 4 t/m 7 jaar hun eigen `strandhuis' kunnen bouwen en ook opdrachten kunnen doen over het thema wind. Verder zijn er voor de hele familie rebus- en fotospeurtochten. Binnen liggen kleurplaten en dieren-verkleedkleren, er kan een natuurfilm worden bekeken een ook is er nog een schatkistroute.

Duincentrum De Zandwaaier, Zeeweg, Overveen. Res bij de balie of tel 023-5411123. Open di t/m zo van 10 tot 17u. Het Duincafé is open op wo- en vrmiddag en in het weekend. Toegang gratis.

Onder water varenBijna vierhonderd jaar geleden bouwde de Alkmaarder Cornelis Jacobsz Drebbel in opdracht van de Engelse koning een duikboot. Waarschijnlijk was dit het eerste schip waarmee ook echt onder water is gevaren. Dit gebeurde op de Theems in Engeland. Twaalf roeiers slaagden er in drie uur onder water te blijven. De oorspronkelijke boot bestaat niet meer, maar er is wel een kleinere replica. Wie die duikboot van dichtbij wil zien voordat hij weer teruggaat naar Engeland, kan dat nog tot 30 augustus in het Stedelijk Museum Alkmaar. In Drebbel's Onderwater Wonder gaat de bezoeker terug naar het jaar 1620 en maakt kennis met Cornelis Drebbel en zijn bijzondere experiment. Drebbel vertelt waar hij nog meer mee bezig is geweest, want hij construeerde niet alleen de duikboot, maar maakte ook fonteinen, automaten, muziekinstrumenten die op zonnewarmte spelen, vuurwerk, verrekijkers en microscopen. In de foyer van het museum is een video-opname te zien over de bouw van de replica en de proefvaart.

Drebbel's Onderwater Wonder t/m 30 aug in het Stedelijk Museum Alkmaar, Veste. Toegang volwassenen €2, kinderen tot 15 jaar €1. Open di t/m vr 10- 17u, za en zo 13-17u.

Naar muziek luisterenIn het Kindergrachtenfeestival, dat vandaag in Amsterdam begint, kunnen peuters op vrijdag 20 augustus om 10u en 11u naar een Peutermonumentconcert luisteren in de tuin van het Theaterinstituut, Herengracht 168. Om 13u en 15u zijn er Babymonumentenconcertjes bij de Haren aan de Gracht, Herengracht 572: wiegeliedjes door Francine van der Heijden (voor baby's tot 1 jaar) met o.a. een slaapliedje voor prinses Amalie. Zaterdag om 11u en 13u is er op de binnenplaats van de Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587 een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar Toeters in Trammelant. Zaterdag om 17u treden jonge musici op met hun helden uit de populaire muziek: o.a. Do, Tremble en Simon (V*akkenvuller) op het ponton voor Hotel Pulitzer, Prinsengracht 315-331. Kinderen van 6-12 jaar mogen dit concert gratis bijwonen. Melden om 16u30 bij Hotel Pulitzer, ingang Keizersgracht. Zondag is er nog een Kinderarchitectuurrondvaart door de grachten voor kinderen vanaf 8 jaar; start om 12u30 bij Felix Merites, Keizersgracht 324.

Kindergrachtenfestival t/m 22 aug. Inl 020-4214542 of ww.grachtenfestival.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl