Vopak behoudt alleen tankopslag als kernactiviteit

Tankopslagbedrijf Vopak (ontstaan uit een fusie tussen de Rotterdamse havenbedrijven Van Ommeren en Pakhoed) ondervindt financieel nog steeds de naweeën van de afsplitsing van de actviteiten in de chemische distributie, die vorig jaar zijn ondergebracht in een aparte onderneming (Univar). De desinvesteringen die het gevolg waren van deze transactie zijn momenteel afgerond, zodat Vopak de komende jaren volledig het vizier kan richten op zijn enige overgebleven kernactviteit, tankopslag, waarin het wereldmarktleider is.

Topman Carel van den Driest, gisteren bij het uitbrengen van de halfjaarcijfers wegens ziekte vervangen door financieel bestuurder J. de Kreij, volgt bij Vopak hetzelfde patroon als indertijd bij Van Ommeren, dat in problemen was gekomen na een mislukte fusie met handelshuis Ceteco. Van den Driest verminderde eerst de schuld van Van Ommeren om het bedrijf volgens eigen zeggen daarna ,,weer schoon aan de haak te hangen''.

Die benadering volgt ook Vopak, dat zijn wereldwijde tankopslagnetwerk gestaag uitbreidt. Vopak zoekt het wat uitbreiding betreft in eerste instantie niet in acquisities, maar in uitbreiding van al bestaande activiteiten. Bijvoorbeeld in Singapore, waar het een uitgebreid netwerk beheert, en China.

Gisteren maakte Vopak een winststijging bekend van bijna acht procent. De nettowinst kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 37,5 miljoen euro tegen 34,8 miljoen in dezelfde periode in 2003. De omzet bedroeg 318,9 miljoen euro. Vooral de olietankopslag verbeterde aanzienlijk. De terminal in Tallinn (hoofdstad van Estland) draaide met recordvolumes. Via Tallinn en Rotterdam wordt Russische olie naar het Verre Oosten vervoerd. Met de opslag van stookolie in de Rotterdamse haven werd door Vopak eveneens goede zaken gedaan.

Tegenvallers deden zich voor in de opslag van chemische producten, met name in Noord-Amerika en Europa. Ook de lage dollar had een negatief effect op het bedrijfsresultaat van 72,7 miljoen euro.

Vopak kreeg met de gepresenteerde resultaten niet de handen van beleggers op elkaar. Vanochtend daalde in Amsterdam de beurskoers, waarin al maanden nauwelijks beweging zit, ruim drie procent met 43 eurocent van 14,30 naar 13,87 euro.