TUINEN & BEELDENTUINEN

Lathyrusdagen

Aanstaand weekend worden bij Moerheim de Lathyrusdagen gehouden. Vijfentwintig nieuwe soorten zijn uitgezaaid op een speciaal proefveld van de kwekerij. De eerste die de Lathyrus of siererwt beschreef was Pater Franciscus Cupani op Sicilië in 1696. De grootste kwaliteit van Lathyrus is zijn rijke bloei in mooie tinten en daarnaast de heerlijke zoetige geur. Op het terrein van Moerheim, grenzend aan de Tuinen van Mien Ruys, staan speciale groeizuilen waar de Lathyrus in kan klimmen. Speciale aandacht is er dit weekend voor het geslacht Clematis.

Lathyrustuin gratis. Za 9-17u en op zo 13-17u. Moerheim en de Tuinen van Mien Ruys, Moerheimstraat 78, Dedemsvaart. Tuinen van Mien Ruys entree Inl 0523-61 23 45 & www.mienruys.nl

Warmoesdagen

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 augustus organiseert het Muiderslot de Warmoesdagen. De historische tuindagen worden georganiseerd in en rondom het Slot en de 17de eeuwse sier- en nutstuinen. Er zijn dagelijks gecombineerde binnen-buitenrondleidingen waarbij de bezoekers o.l.v. een gids wandelen door de renaissance sier- en nutstuinen, gelegen op de oude voorburcht van het kasteel, naar het feestelijk versierde Huys. Rondom de tuinen worden diverse historische producten en presentaties gegeven. De Muzen geven demonstraties historisch bloemwerk. De groenkunstenaar Gerrit Bosma toont met zijn workshops de mogelijkheden van de natuur als decoratief verpakkingsmateriaal. Op 21 augustus wordt een aanvullende open tuinenfietsroute georganiseerd. De route voert langs zes particuliere tuinen in Muiderberg. Route, plattegrond en passe-partouts zijn te koop op het Muiderslot. Deelname €1 tot 12 jaar € 0,50. Za en zo kunnen de Kwekerijdagen van Krijn Spaan te 's-Graveland worden bezocht.

Historische Tuindagen in en om het Hoge Huys. Rijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. vr 20, za 21 en zon 22 aug van 10-17u. Inl 0294-256262 & www.muiderslot.nl

Rariteiten en rotsplanten

Op 21 en 22 augustus organiseert Ploeger De Bilt het Rariteiten Weekend. Enkele gespecialiseerde kwekers die aanwezig zijn, zijn Pottertons Nursery uit Engeland en Jakob Eschmann uit Zwitserland en Ron McBeath van Lamberton Nursery. Gezamenlijk brengen zij Europa's grootste collectie rots-, alpineplanten en dwergbolgewassen.

Rariteitenweekeinde za 21 aug 9-17u zo 22 aug 10-16u. Ploeger De Bilt Vaste Planten, Blauwkapelseweg 73, De Bilt. Vanaf NS-station Utrecht: bus 57 van Connexxion, halte Alfred Nobellaan. Met de auto: afrit 30 (Veemarkt) op de A27.Inl 030 2202602 & www.ploegerdebilt.nl

De Zeeuwse Rozentuin

Wie heerlijk geurende en bloeiende rozen wil combineren met kunst zou de Zeeuwse Rozentuin in Kats moeten bezoeken. In de 4 hectare grote landschapstuin met meer dan 1000 soorten rozen en 120 soorten clematis is werk van vijf kunstenaars te zien. Blikvanger is een enorme zilverkleurige schaal, The Canadian Fall, met aan elkaar gelaste esdoornbladeren van Albert Verkade. Hij staat midden op een grasveld te pronken tussen de rozen. In een donkere hoek van de tuin staan onder een afdakje twee bronzen torso's op crinolines (Nicolaas Dinges). Verder: bronzen en stenen beelden van Bart Kelholt en Sjoerd Buisman en schilderijen van Mathilde Cuijpers. De Zeeuwse Rozentuin ligt boven Goes net na de Zeelandbrug. In het tuinpaviljoen wordt 's zomers een lichte lunch geserveerd.

De Zeeuwse Rozentuin, Groeneweg 3, Kats. Open t/m 7 sept, di t/m za 10-17u. Tel 0113-600361. Website www.zeeuwserozentuin.nl. Entree €2,50.

Dehullu

Begin jaren tachtig kochten de ondernemers Arjan de Hullu en zijn vrouw Hieke een tweede huis in het Drentse Gees een afgelegen boerderij met vier hectare grond eromheen. `Drentenieren', dat was het streven. Maar na een bezoek aan een lommerrijke tuin nabij het Engelse Redditch, kwam Arjan de Hullu op het idee om thuis een tuin aan te leggen. Op aandringen van een plaatselijke stichting voor tuinkunst stelde het echtpaar de tuin in 1991 open voor publiek met werk van vier bereidwillige beeldhouwers. Bezochten in dat eerste jaar nog 900 mensen Dehullu, vorig jaar waren het er 24.000. Deze zomer wordt er werk van 25 beeldhouwers geëxposeerd, onder wie Anita Franken, Henk Slomp en Evert den Hartog. Een must!

Dehullu, Schaapveensweg 16, Gees (Drenthe). Open: t/m 26 sept, wo t/m zo van 13u-17u. Tel 0524-582141. Website: www.beeldeningees.nl Entree: €5.

Het Vijfde Seizoen

Nog maar een jaar open en nu al toegetreden tot de absolute top van de beeldentuinen in Nederland: het Vijfde Seizoen in Callantsoog. Margriet Mourik heeft haar 1 hectare grote, schitterende tuin, die deels in het bos ligt, omgetoverd tot een beeldenparadijs. De liefhebber vindt hier grote namen als Francesca Zijlstra (die hier een eigen `tuinkamer' heeft), Arthur Spronken en Nel van Lith. Door de hele tuin is een poëzieroute aangelegd. Op de dors van de Westfriese stolpboerderij zijn klein beeldhouwwerk en schilderijen te zien van Cora Vogtschmid en keramiek van Marrie de Boer. Van Xander Spronken zijn vrijstaande objecten van metaal te bezichtigen.

Galerie Het Vijfde Seizoen, Langevliet 1, Callantsoog (4 km ten noorden van het dorp) Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-692672. Website: www.vijfdeseizoen.nl Entree: gratis.

De Booghgaard

Ten noorden van Callantsoog, vlakbij zee en 1 kilometer verwijderd van beeldentuin Het Vijfde Seizoen, ligt De Booghgaard. Alleen al om het groengebeuren is deze beeldentuin een bezoek waard. Onverwachte verhogingen en verborgen bospaadjes maken deze tuin tot een spannend geheel. Er staan zo'n 175 beelden van jaarlijks wisselende kunstenaars, ,,zodat we elk jaar nieuw zijn voor de bezoeker', zoals eigenaar Sylvia Boogh het uitdrukt. Bijzonder zijn de zonneschalen annex waterbakjes van Marijke Oosterman en het krachtenveld van Hieke Meppelink: een verzameling vuisten die ieder een eigen thema meekregen van de kunstenaar. In de binnengalerie zijn keramiek, kleine beelden en sieraden te zien.

De Booghgaard, Zwarteweg 1, Callantsoog. Open: t/m 12 sept, vr t/m zo 11-18u. Tel 0223-642025. Website: www.booghgaard.nl. Entree is gratis.

De Kazerne

Veel beeldenliefhebbers zullen zich beeldenpark Bronneger, in het Drentse Bronnegerveen, nog wel herinneren. Een prachtig park, in een bosrijke omgeving. Galeriehouder Frans Boersma verruilde Bronnegerveen enkele jaren geleden voor het Groningse dorpje Nieuweschans en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tuin bij eerste aanblik wat tegenvalt. De beelden staan opgesteld op het binnenplaatsje van een voormalige kazerne, waar weinig begroeiing is, De hoogwaardige collectie maakt echter veel goed. Caius Spronken is een van Boersma's persoonlijke favorieten, maar ook het homo-erotische werk van Marcel Joosen zou het goed doen.

De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans. Open: t/m 29 aug, do t/m zo van 13-17u. Tel 0597-530737. Website: www.wiekxx.nl. Entree: gratis.