Theater

De kruistochten

Toneelgroep Amsterdam brengt Kruistochten van Alan Ayckbourn. In dit vijf uur durende blijspel experimenteert de schrijver met de vertelvorm. Hij maakte drie toneelstukken over hetzelfde weekend en dezelfde mensen, steeds spelend in een ander vertrek van een landhuis. Ayckbourn zorgt voor een doorlopende aanvoer van sterke grappen en vondsten, en de acteurs leveren allen komische topprestaties. Vooral Hans Kesting, als bibliothecaris en Karina Smulders blinken uit.

T/m 28 aug Stadsschouwburg Amsterdam. Inl 020-6242311 of

www.toneelgroepamsterdam.nl

Carver

Theatergroep Carver gaat volgend jaar verder als éénmanszaak van Beppie Melissen, een hervorming die de succesrijke groep bijna zijn subsidie had gekost. In de oude bezetting - met René van `t Hof en Leny Brederveld - speelt de groep een laatste serie van het lijzige, trieste Zuur. Vier cafébezoekers richten hun dromen en verlangens op een afwezig echtpaar. Aan het slot trekt gastspeler Joop Admiraal alle aandacht door zijn jas aan te trekken. Hij wil weg. Maar waarheen, waarvoor?

T/m 28 aug Amsterdam, Bellevue. 31 aug - 4 sept Haarlem, Toneelschuur. Inl 020-5305301 www.viarudolphi.nl.

Amsterdamse Bos

In het openluchttheater van het Amsterdamse Bos wordt Ceasar en Cleopatra opgevoerd, over de Romeinse veldheer die na het verslaan van zijn rivaal Pompeï in Egypte blijft hangen. Verleid door de mooie Egyptische koningin (dat neusje!) mengt hij zich in een plaatselijke hofintrige. Schrijver en regisseuse Frances Sanders baseerde haar tekst op het libretto van Händels opera Giulio Cesare. Zij wil `kindertoneel voor volwassenen' maken, wat in dit geval snel, luchtig vermaak betekent.

T/m 4 sept Amsterdamse Bos 21u30. Inl 020-6433286 of www.bostheater.nl