Slaapliedje voor Amalia op hetGrachtenfestival

Onder dreigende wolken werd het zevende Grachtenfestival gist eravond geopend door Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst. ,,Het is mooi weer'', stelde hij bezwerend vast. ,,Zonder bloeiende economie had de Amsterdamse grachtengordel nooit bestaan, maar zonder bloeiende cultuur kunnen wíj niet bestaan.''

De openingsceremonie bood korte optredens van jong talent. Er was soepel spel van saxofonist Ties Mellema en een ingetogen Valse-Scherzo van Tsjaikovski door violiste Yvonne Smeulders. Maar het hoogtepunt vormde hier de rijkelijk met muziekcitaten doorspekte zetting die Ned McGowan maakte van Annie MG Schmidts Annabel, opgeluisterd met de duistere tonen van een uit stukken rioolbuis opgebouwde contrabasfluit.

Het Grachtenfestival is uitgegroeid tot een volwassen festival, maar valt nog steeds op door intimiteit en originaliteit. Vijf dagen lang zijn 26 veelal ongebruikelijke locaties in de Amsterdamse grachtengordel het decor voor tachtig klassieke concerten. Grootste publiektrekker is zaterdagavond het deels ook live op tv (Ned.1, 21.15 uur) te volgen Prinsengrachtconcert met de Bulgaarse mezzosopraan Vesselina Kasarova.

Sopraan Miranda van Kralingen introduceerde het festivalthema `Blauw Bloed' in een amusant en laagdrempelig late night-salonconcert in Felix Merites. De ,,uitermate slecht gecomponeerde liederen'' van La Reine Hortense, echtgenote van Lodewijk Napoleon, werden door Van Kralingen, pianist Gregor Bak en bandoneonist/violist Christiaan van Hemert virtuoos gekruid met elementen uit Brahms Hongaarse dans nr. 5. Onvergetelijk bleken daarna Van Kralingens stemimitaties van Bonnie St. Claire en Adèle Bloemendaal. Van Kralingen praatte de liederen aanéén met zwoele parlando's (,,Ik was verliefd op een jongen die kerstliedjes speelde in mei. Hij heette Bob.'').

Een steeds belangrijker onderdeel van het Grachtenfestival is het Kindergrachtenfestival. Dat opende vanmiddag met een sprookjesparade door de grachten, aangevoerd door jeugdleden van de Harmonie Sint Michaël uit Thorn. Nieuw is dit jaar een babymonumentenconcert. Zuigelingen onder de één worden door sopraan Machteld Baumans in slaap gezongen met wiegeliedjes van Poulenc, Brahms, Copland en Micha Hamel, die zich door Prinses Amalia tot een nieuw slaapliedje liet inspireren. Het grachtenfestival duurt nog tot en met zondagavond.

Noot: Grachtenfestival: 18 t/m 22/8. Inl.: (020) 4214542 en www.grachtenfestival.nl. Res.: (0900) 0191of via de festivalkassa bij Felix Meritis, Keizersgracht 324: (020) 6204090.

    • Mischa Spel