Ruzie in Hongaarse coalitie

De Hongaarse premier, Péter Medgyessy, heeft gisteren zijn kabinet gewijzigd en daarbij de kleine liberale coalitiepartner heftig gebruuskeerd, hetgeen op termijn tot een regeringscrisis kan leiden.

Medgyessy verving in zijn door de socialistische MSZP gedomineerde kabinet de liberale minister van Economie, István Csillag. Hij stuurde ook de ministers van Arbeid en Sport en enkele staatssecretarissen weg, maar dat was politiek minder relevant dan de vervanging van Csillag. De leider van de liberale SZDSZ, Gábor Kuncze, zei onmiddellijk het ontslag ,,niet te accepteren''. Hij sprak van ,,een vertrouwenscrisis'' tussen de SZDSZ en de premier en eiste overleg tussen de twee regeringspartijen om die crisis op te lossen.

De liberale leider meldde echter ook de band met de socialisten op dit moment niet te willen verbreken en evenmin een kandidaat voor de opvolging van Csillag te willen voordragen. Waarnemers gaan er van uit dat de SZDSZ – de partij van de vroegere dissidenten – de band met de socialisten – de vroegere communisten – niet wil verbreken omdat ze meer verliest als ze uit de regering stapt dan wanneer ze er in blijft zitten.

Medgyessy – zelf partijloos – voerde zijn regeringswijziging door om het imago van zijn regering en dat van de MSZP op te krikken. De socialisten kregen in juni bij de verkiezingen voor het Europese Parlement een zware nederlaag te incasseren: de rechtse oppositiepartij Fidesz veroverde de helft van de Hongaarse zetels. Bovendien kan Fidesz volgens recente peilingen rekenen op 37 procent van de stemmen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, terwijl de socialisten maar rond twintig procent van de stemmen zouden krijgen.

Medgyessy gaf toe dat er ,,spanningen'' zijn tussen de socialisten en de liberalen. Maar de problemen kunnen worden opgelost, zei hij. ,,We zijn dit werk samen begonnen en we zullen het samen afmaken.'' Medgyessy zei Csillag te hebben weggestuurd omdat hij niet effectief genoeg zou zijn. In Hongarije is de minister van Economie verantwoordelijk voor onder andere het aantrekken van buitenlandse investeringen. De buitenlandse investeerders blijven weg uit zorg over het hoge begrotingstekort van 5,9 procent. Dat tekort kostte in januari al de minister van Financiën zijn baan.

Waarnemers zeiden gisteren dat Medgyessy's poging, zijn regering nieuw leven in te blazen, wel eens contraproductief kan blijken te zijn. ,,De wijziging is minder een boodschap aan de kiezers dan een oorlogsverklaring aan de coalitiepartner'', aldus de politicoloog Gábor Török. ,,Er is een politieke crisis in Hongarije.''