Risico's noodweer Frankrijk genegeerd

Noodweer in Frankrijk heeft de afgelopen twee dagen aan zeker negen mensen het leven gekost, meest door verdrinking. Er zijn ten minste drie vermisten. Volgens de burgerwacht is het hoge slachtofferaantal vooral te wijten aan onvoorzichtigheid van de betrokkenen. De meteorologische dienst had gewaarschuwd voor alarmfase drie, op een schaal van één tot vier. Veel slachtoffers verdronken omdat ze het sein van de rode vlag – hetgeen een zwemverbod inhoudt – negeerden.

De meeste slachtoffers vielen in het zuiden, waar noodweer dinsdag al enorme golven veroorzaakte in de Middellandse Zee. In het westen en midden van Frankrijk brak gisteren hevig onweer los, met zware regenval en storm. Het noodweer, een gevolg van de orkaan Bonnie die ontstaan is in de Caraïben, verspreidde zich van het westen ter hoogte van Bordeaux naar Parijs, waar de brandweer meer dan 220 keer moest uitrukken. Vervolgens verplaatsten de stormen zich, in hevigheid toenemend, naar de Auvergne, Bourgondië en de Champagne-streek.

Televisiereportages toonden talrijke badgasten aan de Middellandse Zee-kust, die zich ondanks het rode vlag-sein, te water begaven. Het ging om surfers en jongeren, maar ook om moeders met kinderen. Geïnterviewden zeiden er geen kwaad in te zien zich tien tot vijftien meter in de branding te wagen, terwijl volgens de kustwacht één meter al fataal kan zijn door onverwacht hoge golven en gevaarlijke onderstromen. Reddingswerkers maanden zwemmers vergeefs de zee te verlaten.

Eén moeder kon haar kind nog in veiligheid brengen, maar verdronk zelf. Dat overkwam ook een vader, die na redding van zijn twee kinderen, getroffen werd door een hartaanval. In de Ardèche werd een jonge vrouw, die samen met haar vriend `in het wild' kampeerde op een rivieroever, meegesleurd door plotseling wassend water.