Politie pakt man op voor `Madrid'

De Nationale Recherche heeft gisterochtend in Roosendaal een man aangehouden die mogelijk betrokken was bij de aanslagen in Madrid van 11 maart. Bij die aanslag kwamen 191 mensen om het leven.

Over de identiteit van de arrestant bestaat nog geen zekerheid, aldus het landelijk parket van het openbaar ministerie vanmorgen. Voor de identificatie zijn rechercheurs van de Spaanse politie naar Nederland gekomen.

Volgens de Spaanse krant El Mundo, die bronnen bij de Spaanse politie aanhaalt, denkt justitie daar dat het gaat om de Marokkaan Mohamed Belhadj (25), die internationaal gezocht wordt voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid. Deze Belhadj zou op 7 of 8 maart een appartement in de Spaanse stad Leganes gehuurd hebben, waar zeven verdachten van de aanslagen zichzelf op 3 april opbliezen na een vuurgevecht met de Spaanse politie. Andere bronnen, geciteerd in de kranten El Mundo en El País, houden ook de mogelijkheid open dat het gaat om een familielid van Belhadj, die hem zou hebben geholpen bij zijn vlucht naar Nederland.

In totaal werden gisteren negen mannen in Roosendaal aangehouden. De laatste arrestant was de mogelijke verdachte van de aanslagen van Madrid, die als gevaarlijk wordt beschouwd. De politie maakte gebruik van traangas waarna de man zonder geweld kon worden gepakt. Het duurde vervolgens enkele uren voordat de woning kon worden doorzocht. Het openbaar ministerie zegt desgevraagd dat de veiligheidsdienst AIVD geen rol heeft gespeeld bij de arrestatie. Het vermoeden dat de van terrorisme verdachte man zich in Roosendaal bevond, ontstond op basis van ,,politie-informatie''.

Een tweede arrestant in Roosendaal is aangehouden voor het bezit van drugs. In een van de twee door de politie doorzochte woningen zijn een halve kilo cocaïne en 600 xtc-tabletten gevonden.

[vervolg MADRID: pagina 2]

MADRID

Illegalen overgedragen

[vervolg van pagina 1]

De zeven andere arrestanten zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie omdat ze illegaal in Nederland verbleven. Het openbaar ministerie zegt uit te sluiten dat deze acht arrestanten iets met de aanslagen in Madrid te maken hebben.

El País meldde al in juli dat twee verdachten van de aanslagen, Mohammed Belhadj en Mohamed Afalah (28), per auto naar Nederland of België zouden zijn gevlucht. De krant baseerde zich toen ook op bronnen bij de Spaanse politie. De krant schrijft nu dat uit onderzoek van de Spaanse politie zou blijken dat Mohamed Afalah zijn broer zou hebben gevraagd om telefoonnummers van `vrienden' in Nederland en België.

Op 8 juni werden in België al vijftien moslimextremisten aangehouden die banden zouden hebben onderhouden met de Madrid-verdachten. Tegelijkertijd werd in Italië Rabei Osman (`de Egyptenaar') aangehouden, die het `ideologische brein' achter de aanslag zou zijn.