POLEN

Huisraad

In de Bunkier Sztuki (Kunstbunker) in Krakau is vorige week de tentoonstelling Parallelle Wereld geopend, die eerder in het Franse Lille te zien was. Acht jonge kunstenaars uit Krakau laten zich hier van hun beste kant zien. Er is onder meer een kopie te zien van het laatste overgebleven stukje huisraad uit het voormalige huis in Polen van Karol Wojtyla, ofwel de paus. Ook zijn er foto's van voorbijgangers in Lille en Krakau te zien, een advertentie voor winterramen, een collectie van tweedehands kleren en een computer die een sneeuwpop maakt. De kunstenaars verwachten een actieve houding van hun publiek, want passiviteit is de artistieke dood in de pot, zeggen ze. Volgens de organisatoren van Parallelle Wereld worden deze werken zelfs gewaardeerd door mensen die doorgaans reserves hebben jegens moderne kunst.

Parallel World, t/m 5 september; Bunkier Sztuki, plac Szczepanski 3a, Krakau; di-zo 11-18u; 0048124224021

Lakenhal

Deze week is het startschot gegeven voor de 29ste Muzyka w Starym Krakowie (Muziek in het Oude Krakau). Initiatiefnemer is Stanislaw Galonski, artistiek leider van het ensemble Capella Cracoviensis, die het festival voor het eerst in 1974 organiseerde. Op het programma staat oude en contemporaine klassieke muziek. De grote aantrekkingskracht van de concerten is dat ze op prachtige locaties worden gehouden, in kerken en synagogen en ook in de wonderschone lakenhal midden op het oude stadsplein van Krakau. Vrijdag staan in de Norbertkerk Pringsheim, Webern, Francaix en Beethoven op het menu, zaterdag in de Evangelische kerk Leclair, Bartók, Tansman, Spisak en Sarasate. De Capella Cracoviensis staat ook bekend om zijn voorkeur voor lokale componisten uit de stad, zoals Krzysztof Penderecki.

Muzyka w Starym Krakowie, t/m 31 augustus; op diverse locaties in Krakau; het programma staat op www.capellacracoviensis.art.pl; 0048124214566

Bijltje

Het Internationale Festival voor Bergfolklore in Zakopane, een pittoresk wintersportoord op twee uur rijden van Krakau, werd voor het eerst in 1968 gehouden. Het voornaamste doel is om de muziek, liederen, dansen, rituelen en gebruiken van bergvolken overal ter wereld te laten zien en horen. Dit jaar zijn er ensembles uit Mongolië, Bulgarije, Griekenland, Israël, Portugal, Taiwan, Hongarije, Italië, Venezuela en uiteraard Polen. De muziek- en dansgroepen strijden in drie categorieën – traditionele, artistieke en gestileerde opvoering – om de gouden, zilveren en bronzen Ciupaga, een Poolse wandelstok waaraan een bijltje is bevestigd. Ook kunnen er regionale gerechten worden gegeten en is er veel Poolse pils. Het festival opent vrijdag met een kleurrijke parade door Zakopane. Ook is er een traditionele paard-en-wagenwedstrijd en een optocht van herdershonden uit het Tatra-gebergte.

Miedzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Gorskich, 20-28 augustus Zakopane. Programma: www.zakopane.pl

Les

Een Amerikaanse collectie van Franse schilderijen in een Pools museum. Zo kan de tentoonstelling Een Parijse Les, in de Noord-Poolse stad Gdansk, kort worden omgeschreven. Op de expositie hangen impressionistische en postimpressionistische schilderijen uit de collectie van het Milwaukee Art Museum. Het mooiste en duurste schilderij uit de collectie is van de hand van Claude Monet (1840-1926). Het is een impressie van de Waterloo Bridge in Londen waar Monet in 1900 en 1901 verbleef. Verder hangt er werk van Auguste Renoir (Naakt met tamboerijn) en Edgar Degas (De danseres) en werk van `postimpressionisten' zoals Georges Braque, Alfred Sisley, Henri de Toulouse-Lautrec en Maurice Urtillo.

Lekcja Paryska, t/m 3 oktober; Muzeum Narodowe (Nationaal Museum), ulica Torunska 1, Gdansk; di-zo 9-16u; 0048583017061

En verder

Dzwieki Polnocy (Geluiden uit het noorden), een door folk geïnspireerd muziekfestival in Gdansk, t/m 20 augustus, zie www.nck.org.pl; Musica Festa Gedaniae, 20 en 21 augustus, klassieke muziek in de muziekacademie van Gdansk, zie www.fbb-musicamundi.org; Oto czlowiek (Ziehier de man), kunstcollectie van de Deutsche Bank, t/m 19 september 2004, in het Internationale Culturele Centrum in Krakau, 0048 124242811; daarna, in oktober en november, op dezelfde locatie in Krakau, Contemporaine Slowaakse kunst.