Poetin waarschuwt Georgië

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft Georgië gewaarschuwd niet de ,,stomme'' fout te herhalen die in 1990 tot oorlog om Zuid-Ossetië leidde. In Zuid-Ossetië werd vannacht opnieuw gevochten. Zeven Georgische soldaten kwamen om het leven.

Poetin reageerde gisteren in Sotsji aan de Zwarte Zee op een oproep van de Georgische president, Michail Saakasjvili, om op een internationale conferentie over de separatistische regio Zuid-Ossetië een eind te maken aan het conflict. De Russische president liet de afwijzing van dat initiatief over aan zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die zei dat een conferentie niet nodig is, omdat vredesinstrumenten als een vredesmacht en een gezamenlijke controlecommissie al in Zuid-Ossetië fungeren. Poetin zelf beperkte zich tot de opmerking dat Georgië verantwoordelijk is voor de crisis. ,,Het conflict [om Zuid-Ossetië] is ontstaan na de val van de Sovjet-Unie, toen Georgië plotseling en onverwachts het eind van de autonome status van Zuid-Ossetië aankondigde. Het was die stomme beslissing die het inter-etnische conflict op gang bracht. We zien nu een herhaling van wat begin jaren negentig gebeurde'', aldus Poetin.

De Russische president verzekerde dat Rusland geen partij kiest in het conflict, maar wel bereid is te bemiddelen. ,,Rusland is bereid alles te doen wat het kan om de territoriale integriteit van Georgië te regelen en te herstellen. Het is niet bereid verder te gaan en partij te kiezen.''

Georgië laakte gisteren opnieuw het optreden van wat het noemt ,,een derde macht'' in het conflict om de separatistische regio. Volgens de Georgiërs gaat het om Kozakken, die aan de kant van de Osseten meevechten. Ook Russische bemiddelaars en de Osseten stonden gisteren stil bij een `derde macht'. Volgens de Osseten gaat het om Georgische elitetroepen, die met behulp van Russische troepen onschadelijk moeten worden gemaakt. De Russen identificeerden de vreemde troepenmacht niet, maar een van de Russische onderhandelaars zei wel dat ,,ze met gezamenlijke inspanning moeten worden ingerekend en achter de tralies worden gezet.''

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Salome Zoerabisjvili, sprak gisteren in Wenen tegen dat Georgië Zuid-Ossetië ,,weer onder zijn controle wil brengen''. Alles wat Georgië wil, zo zei ze, is ,,het land herenigen''. ,,Het is heel moeilijk voor een nieuw en democratisch land op zijn grens gecorrumpeerde regio's te hebben waar wetteloosheid heerst, regio's die zich onttrekken aan elke vorm van controle en waar allerlei soorten smokkel plaatsvinden'', aldus Zoerabisjvili.