Parmalat eist 8 miljard

Parmalat heeft nu ook zijn voormalige accountants voor de rechter gedaagd. Het Italiaanse zuivelconcern heeft gisteren laten weten van een Amerikaanse rechter gedaan te willen krijgen dat de accountantskantoren Deloitte & Touche en Grant Thornton 9 à 10 miljard dollar (7,2 à 8,1 miljard euro) schadevergoeding betalen.

Het concern poogt zo de muren te doorbreken waarmee accountantskantoren zich wereldwijd afschermen van misstappen die hun kantoren in een bepaald land zouden hebben gedaan.

Het Italiaanse concern spande eerder al rechtszaken aan tegen Deutsche Bank in Italië, de Amerikaanse Citigroup in de Verenigde Staten en de Zwitserse bank UBS eveneens in Italië. De rechtszaken maken deel uit van de pogingen van Parmalat om schadevergoeding te krijgen van partijen die een rol zouden hebben gespeeld bij de ondergang van de onderneming. Op hun beurt hebben de drie banken laten weten zich fel tegen Parmalats eis tot schadevergoeding te zullen verdedigen.

Eind vorig jaar was het bijna afgelopen voor Parmalat, nadat een grote boekhoudfraude aan het licht was gekomen die het concern opzadelde met een schuld van 14,2 miljard euro.