Onrust op redactie van VN

Op de redactie van Vrij Nederland is onrust ontstaan over vermeende reorganisatieplannen van de hoofdredactie. Morgenochtend spreken hoofdredactie en redactie met elkaar.

Dat heeft Vrij Nederland-hoofdredacteur Xandra Schutte bevestigd. Uit uitgelekte e-mails van Schutte zou blijken dat zij een tiental redacteuren wil laten afvloeien, zo melden betrokkenen. De redacteuren om wie het gaat zouden met naam en toenaam worden genoemd in de e-mails. Schutte zou een kleinere kernredactie willen overhouden, die wordt aangevuld met freelance-medewerkers. Zelf ontkent de hoofdredacteur het bestaan van een reorganisatieplan. Schutte kon vanmorgen niet zeggen hoe persoonlijke e-mails van haar bij de redactie terecht zijn gekomen. Of haar positie als hoofdredacteur op het spel staat, wilde zij niet zeggen. ,,Dat zal morgen blijken.'' De redactieraad wil geen commentaar geven.

Vorige week maakte H.J. Schoo, de directeur van Weekbladpers Tijdschriften, uitgever van onder meer Vrij Nederland, bekend op te stappen. Het opinieweekblad heeft nu ongeveer 38.000 abonnees. Daarnaast heeft het blad een wekelijkse losse verkoop van circa 13.000. In de hoogtijdagen lag de oplage van Vrij Nederland boven de 100.000. Xandra Schutte staat aan het roer van VN sinds oktober 2000.