OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Grachtenfestival

Het Prinsengrachtconcert is sinds 1982 uitgegroeid tot het 5-daagse Grachtenfestival dat zondag om 16u eindigt met een concert van de Koninklijke Militaire Kapel op pontons in de Prinsengracht. Het gratis Prinsengrachtconcert begint zaterdag om 21u30 met de beroemde Bulgaarse mezzo Vesselina Kasarova (rechtstreeks op tv). Verder concerten, ook voor kinderen, rondvaarten, wandelingen en fietstochten.

Inl info@grachtenfestival.nl; Res 020 6204090 & 0900 0191.

POP

Lowlands

Een prachtig programma, beloofde Mojo's Leon Ramakers. Naast kunstfluiters, zingende nonnen en een voor buitenstaanders slecht te volgen optreden van Nelly McKay in de stille disco, biedt Lowlands optredens van The Hives, N*E*R*D, Faithless, Scissor Sisters, the Darkness, Auf Der Maur, Dizzee Raskal, the Streets, Franz Ferdinand, Soulwax, White Stripes, LCD Soundsystem, Jeff Mills e.a., naast theatervoorstellingen, films (o.a. de Metallica-documentaire Some Kind Of Monster), schrijvers en dichters.

20, 21 en 22 aug terrein naast Six Flags, Biddinghuizen. Inl www.lowlands.nl

MUZIEKTHEATER

Novecento

Orkater brengt de monoloog Novencento - pianist der oceanen van Alessandro Bariccode. Porgy Franssen speelt een cruiseschiptrompettist. Hij raakt bevriend met een geniaal pianist, die het schip nooit verlaat. Componist David Dramm levert de oude jazz die de jongen speelt en de onaardse muziek die hij in zijn hoofd hoort.

Première 27 aug Amsterdam, Nieuwe de la Mar. Tournee t/m 26 maart. Inl 020-6060606 of www.orkater.nl.

THEATER

Noorderzon

In Groningen begint vanavond het festival Noorderzon. Met acrobatische dans van Feria Musica in Le Vertige du Papillon; met Macbeth als poppenkast door het Noord Nederlands Toneel; en Korte termijn geluk, een drama over twee goudvissen en hun avonturen. De theater-installatie 62 Days gaat over een Japanner die zich in een moeras terugtrekt om te versterven. Over 10 dagen wordt het festival gesloten door Zuid-Afrikaanse skafunkband Boo!

Noorderzon 19-29 aug Groningen. Inl 050-3140278 www.noorderzon.nl

BEELDENDE KUNST

Jan Steen

Vanaf 20 augustus is in het Rijksmuseum op de expositie De Meesterwerken de nieuwste aanwinst Burgemeester van Delft en zijn dochter uit 1655 van Jan Steen te bezichtigen.

Met 11,9 miljoen euro was dit de duurste aankoop in de geschiedenis van het Rijksmuseum. Het museum bezit 22 schilderijen van Jan Steen, maar niets uit zijn Delftse periode (1654-1656).

De Meesterwerken t/m 21 dec in het Rijksmuseum, Jan Luykenstr 1, Adam.