NEW YORK

Henri Cartier Bresson

Sinds 11 september 2001, door de overvloed aan ooggetuigen van 'die dag' en de nasleep ervan, geldt New York als meest gefotografeerde stad in de geschiedenis van deze kunstvorm. Drie jaar na dato is de belangstelling voor (al dan niet amateur-)rampfotografie wat afgenomen. Nu is er weer ruimte voor fotografie om de fotografie. En daar heeft Manhattan, met zijn fotogenieke skyline en excentrieke bevolking ook nooit om verlegen gezeten.

Henri Cartier-Bresson, die vorige week op 95-jarige leeftijd overleed, richtte hier Magnum op, wellicht het beroemdste fotoagentschap ter wereld, en vestigde een traditie met zijn 'doorleefde' maar gracieuze straatbeelden, nu nog te zien in het Museum of the City of New York, samen met andere Magnum-grootheden.

Rudy Burckhardt is minder bekend, maar ook hij fotografeerde oud-New York op een stijlvolle manier, zoals De Nagy Gallery laat zien in een show van zijn prints. De fotografie in New York richt gelukkig ook de lens op de rest van de wereld. In de International Center for Photography, het weinig swingende maar soms wel interessante foto-museum van New York, opent deze week een grote tentoonstelling met nooit eerder vertoonde foto's en video's uit China, klassiek en modern, anoniem en onder naam. De show, in samenwerking met de Asia Society, kreeg unaniem lovende recensies. Voorts verdient August Sanders People of the 20th Century, zijn grootschalige documentaire over het Duitse volk, in de Met een bezoek.

Magnum's New Yorkers, Henri Cartier Bresson, Robert Capa, Eugene Richards, Bruce Davidson, e.a. tot 26 sep. Museum of the City of New York. 1220 Fifth Avenue at 103rd Street. 212.534.1672

Oud New York door Rudy Burckhardts ogen. De Nagy Gallery, 724 Fifth Ave. 212.262.5050

Between Past and Future: New Photography and Video from China, International Center for Photography, 1133 Avenue of the Americas 43rd St. Ph 212.857.0000

August Sander, The Metropolitan Museum of Art, 1000 Fifth Avenue at 82nd Street. 212-535-7710.

Fringe

Edinburgh is uiteraard de bakermat van alle Fringe festivals, maar New York heeft er sinds 8 jaar ook een. Het New York International Fringe Festival programmeert dit jaar maar liefst 200 acts, toneelstukken en wat dies meer zij, op 20 verschillende plekken. En van het meerendeel van de namen heb je nog nooit gehoord (dat is juist het idee van fringe: het ontdekken van nieuw alternatief talent). Probeer daar maar eens wijs uit te worden. Je kunt een poging wagen op de website van het festival. Een mini-themaatje zou kunnen zijn: campy persiflages op campy entertainment. Zowel Showgirls, het meesterwerk van Paul Verhoeven, als The Dukes of Hazzard, het briljante tv-programma uit de jaren zeventig, worden overgespeeld. Showgirls met sockpuppets (ofwel handpoppen gemaakt van sokken) en Dukes met behulp van kartonnen auto's. Voor de theaterliefhebber. Misschien zit er een hit van het kaliber Urinetown bij, zoals in 1999.

New York International Fringe Festival. Tot 29 aug. Fringenyc.org. 212.279.4488.

En verder

Lee Bontecou, MoMA, Queens. 33 Street at Queens Blvd.Long Island City, Queens 212.708.9400; The Lehr Curse, ,,serie komedische lezingen'', v.a. 16 aug. Zipper theater, 336 West 37th St. 212.352.3101. Nuyorican Poets Café, elke woensdag poetry slam, 236 E 3rd St. 212.505.8183; Chicago (III) 312 4433600; Forever Tango Luis Bravo. Schubert Theatre 225 W 44 TH St 212.239.6200 (tot 29/8)