Nepal wil onderhandelen met maoïsten

De Nepalese autoriteiten hebben aangegeven met de maoïstische rebellen die tegen hen vechten te willen onderhandelen. Dat heeft de vice-premier gezegd. De rebellen hebben vanochtend voor de tweede achtereenvolgende dag de wegen van en naar de hoofdstad Katmandu geblokkeerd en zeggen de blokkade ,,voor onbepaalde tijd'' te zullen voortzetten. De maoïsten eisen vrijlating van gevangengenomen companen en een onderzoek naar de dood van enkele anderen. De rebellen proberen sinds 1996 de monarchie omver te werpen en van Nepal een communistische republiek te maken. Bij die strijd zijn zeker 9.000 mensen omgekomen.

De 1,5 miljoen inwoners van de hoofdstad zijn door de blokkade verstoken van toevoer van voedsel en brandstof. Winkels, een hotel, de grootste sigarettenfabrikant en een flessenfabriek hebben uit voorzorg al de deuren gesloten en de prijzen van rijst en spijsolie zijn gestegen. De regering zegt dat er genoeg voedsel en andere noodzakelijke producten zijn om een blokkade van tien weken aan te kunnen, maar geeft aan nu toch te willen onderhandelen.

,,We zijn klaar om het probleem vreedzaam op te lossen. We zijn klaar om met hen te praten, zonder voorwaarden. Wij kunnen de maoïsten niet uitschakelen noch kunnen zij Singa Darbar [het gebouw van de federale regering, red.] veroveren. We moeten beiden accepteren dat we naast elkaar leven'', aldus vice-premier Bharat Mohan Adhikary.

Onderhandelingen werden vorig jaar afgeblazen nadat Katmandu een eis van de rebellen over een nieuwe grondwet verwierp. Het is onduidelijk hoeveel rebellen er gevangen zijn genomen. Beide partijen worden door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van wreedheden. De maoïsten executeren volgens onder andere Amnesty International mensen die hen bekritiseren, de regering laat mensen die worden verdacht van samenwerking met de rebellen ,,verdwijnen''.