Minister: betere beveiliging voor troepen in Z-Irak

De Nederlandse militairen in Zuid-Irak zullen zwaarder worden uitgerust om het hoofd te bieden aan de toegenomen dreiging in het gebied. Bovendien heeft het kabinet besloten zo'n zestig infanteristen extra naar de provincie Al Muthanna te sturen.

Dit blijkt uit een brief die minister Kamp (Defensie, VVD) vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd naar aanleiding van een bloedig treffen met Iraakse verzetsstrijders afgelopen zaterdag bij de plaats Ar-Rumaytah. Daarbij kwam een 29-jarige wachtmeester om het leven en raakten vijf andere Nederlandse militairen ernstig gewond.

In overleg met de bataljonscommandant, overste Kees Matthijssen, heeft Kamp besloten dat bij alle patrouilles die de Nederlanders uitvoeren tot nader order een terreinwagen met een mitrailleur meerijdt. Voor de overige verplaatsingen zullen doorgaans Patria-pantservoertuigen worden ingezet.

Om deze stappen in de praktijk mogelijk te maken zal Defensie op korte termijn extra terreinwagens voorzien van mitrailleurs en Patria-pantservoertuigen naar de provincie Al Muthanna sturen.

Minister Kamp kondigt verder aan dat de inlichtingencapaciteit ter plaatse op korte termijn eveneens ,,aanzienlijk'' zal worden vergroot. Hoe Defensie hieraan vorm wil geven, zegt de minister om veiligheidsredenen niet in de brief te kunnen aangeven.

Een andere maatregel is dat de ruim 1.300 Nederlandse militairen in Zuid-Irak tijdelijk versterking zullen krijgen van twee infanteriepelotons, die in totaal ongeveer zestig personen omvatten.

In de brief noemt Kamp de veiligheidssituatie in Al Muthanna ,,zorgwekkend''. Hij vermeldt tevens dat er aanwijzingen zijn dat de Iraakse veiligheidsdiensten geïntimideerd worden door gewapende aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Ook signaleert hij dat sinds het overdragen van de soevereiniteit aan de Irakezen eind juni de inlichtingenpositie van het Nederlandse contingent is verslechterd. Meer dan voorheen zijn de Nederlanders afhankelijk van de medewerking van de lokale Iraakse veiligheidstroepen, die zelf thans het meeste patrouillewerk voor hun rekening nemen.