Levenslang dreigt voor gevluchte SS'er

In navolging van de Nederlandse oorlogsmisdadigers Herbert Bikker en Siert Bruins hangt ook Heinrich Boere in Duitsland een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Het openbaar ministerie (OM) in het Duitse Aken vindt dat er geen belemmeringen zijn om de levenslange gevangenisstraf die Boere na de Tweede Wereldoorlog in Nederland is opgelegd, om te zetten in een Duitse levenslange gevangenisstraf.

Boere was lid van een SS-moordcommando en werd in 1949 voor het executeren van Nederlanders bij verstek veroordeeld tot de doodstraf, een straf die later werd omgezet in levenslang.

Boere (82) is direct na de oorlog naar Duitsland gevlucht. Hij woont op korte afstand van de Nederlands-Duitse grens in Eschweiler. Een uitleveringsverzoek is niet gehonoreerd omdat Boere de Duitse nationaliteit bezit. Minister Donner (Justitie, CDA) heeft vorig jaar juni op grond van een Europees verdrag zijn Duitse collega gevraagd om zeven gevluchte oorlogsmisdadigers alsnog hun levenslange gevangenisstraf uit te laten zitten.

Eén van hen, Dirk Hoogendam, is vorig jaar op 81-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Hoogendam werd in 1941 lid van de Waffen-SS en spoorde in de oorlogsjaren in de omgeving van Hoogeveen verzetsstrijders op die hij volgens het vonnis van de Bijzondere Strafkamer van mei 1950 ,,met hand, vuist, voet, karwats of ander hulpmiddel sloeg en verwondde en op andere wijze pijnigde, waardoor deze personen pijnlijk werden getroffen en bloedend verwond''.