ITALIË

Rossini

Voor wie na een duik in de Adriatische zee zin heeft in Italiaanse opera, organiseert Pesaro, de stad van de Italiaanse operacomponist Gioachino Rossini, ook dit jaar weer een groot festival waar de opera's en andere werken van de meester worden uitgevoerd. Tot 20 augustus weerklinken de klanken van Tancredi; Elisabeth, koningin van Engeland; Matilde di Shabran; Petite Messe Solennelle; Il vero omagio. Daarnaast vele lezingen over de wijze waarop de muziek kan worden geïnterpreteerd en een tentoonstelling.

Rossini Opera Festival. Via Rossini, 24 Pesaro. Inl 0039-072138001. boxoffice@rossinioperafestival.it www.rossinioperafestival.it

Cruise

Sinds een jaar is het mogelijk om een boottocht op de Tiber te maken van Rome naar de voormalige antieke haven van Rome Ostia Antica. Maar nu kan men ook boeken voor een suggestieve avondcruise over de Tiber. Van brug tot brug kan men de geschiedenis herontdekken van een rivier die aan de basis ligt van oneindig veel mythen en legenden. Tijdens de tocht behalve een mooi decor ook muziek, goede wijn en lekker eten. Afvaart bij de brug Ponte Umberto I, vlakbij Piazza Cavour. Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 20u. Tel 0039-06448741. www.tourvisa.it

Dubbelzicht op Italië

In de stallen van het presidentieel paleis, de Scuderie del Quirinale, is een grote fototentoonstelling over de geschiedenis van de fotografie in Italië. Een tentoonstelling die daarna in verschillende landen te zien zal zijn en uiteindelijk zal worden afgesloten in Parijs in 2007. 112 foto's van divers formaat beschrijven, gerangschikt in tien categorieën. Elk thema wordt behandeld door een Italiaanse en een buitenlandse fotograaf die hun visie geven op een bepaald aspecten van het Italiaanse leven, land en geschiedenis.

Zo richten Antonio Biasiucci en Roger Ressmeyer zich op de vulkanen, worden fotografie en architectuur belicht door William Klein in Rome en Mario Carrieri in Milaan, en worden de dromerige kleuren van Venetië in beeld gebracht door Ernst Haas en het nachtelijke Venetië door Luca Campigotto.

Italia Doppie Visioni. Scuderie del Quirinale, via XXV maggio, 16 ma-do 16-21u en vrij-zo 16-23u. Entree €5-6. Tel 0039-06696270 & www.scuderiedelquirinale.it

Julius Caesar

Op het Forum Romanum als de zon rood kleurt vertellen de Miracle Players op ironische wijze het leven en de ambities van de Romeinse krijgsheer Julius Caesar. De Engelstalige voorstelling duurt veertig minuten. De Miracle Players treden al zes jaar in Rome op. Ze proberen de historische locatie en de geschiedenis van een plek opnieuw tot leven brengen. Hun meest succesvolle stuk is Caesar, More Than Just a Salad. Het is voor veel toeristen een eerste grappige kennismaking met het leven van Caesar en de geschiedenis van het Romeinse rijk. Forum Romanum, op het plein voor de ,,Carcere Mamertino''.

Tot 16 aug op di en vr om 19u30. Entree vrijwillige gift. Tel. 0039-067039427 www.miracleplayers.org

Kiefer

De schilder en beeldhouwer, Anselm Kiefer, volgens sommigen de grootste levende kunstenaar, exposeert in beroemde archeologische museum van Napels alwaar zijn werk in dialoog gaat met de mediterrane cultuur en haar verleden.

De tentoongestelde werken zijn door de conservatoren van het museum uitgezocht op het Franse landgoed van Anselm Kiefer in Barjac in de Provence dat hij heeft omgebouwd tot een kunstwerk op zichzelf.

Anselm Kiefer. Museo Archeologico Nazionale. Piazza Museo 19. Tel. 0039-848800288 en v.a. mobiele telefoons 0039-0639967050 e-mail izzo@civita.it. Dag 9-19u30. Dinsdag gesloten.

En verder

Certaldo (Firenze): 27 moderne artiesten over legenden, dreiging, heksen, alchemie, en wapens. Medievo Prossimo Venturo. In Palazzo Pretoriote Certaldo (Firenze) tot 12 september. Alle dagen van 10-19u. Verona: In de Arena laatste weken voor de opera's Aida, la Traviata en Rigoletto. Prijzen variërend van €16,50 tot €162. www.arena.it tel 045-8013287.

Corciano bij Perugia: De Decamerone van Giovanni Boccaccio herleven tijdens feesten met optredens, poëzie, middeleeuws eten en optochten in klederdracht in het kasteel van Corciano bij Perugia tel 0039-0755188254. www.comune.corciano.it.