`Iedere Turk wil bakkerszaak'

Felle concurrentie leidt in Den Haag tot langere – illegale – openingstijden van Turkse bakkers. De plaatselijke horeca lijdt eronder. ,,Niemand doet er wat aan.'' De gemeente wil volgend jaar meer gaan controleren.

De geuren van gegrild shoarmavlees en dönner kebab drijven door de openstaande deuren van de vele Turkse bakkers de Haagse Schilderswijk en Transvaalbuurt in. Het is half elf in de avond en gezellig druk op straat.

Maar de shoarma verkopende bakkers drijven de horeca in het nauw. Veel horecazaken in de wijk dreigen failliet te gaan. M. Demir kijkt moedeloos door het raam van zijn restaurant. Het is er rustig, maar met de vijftien mensen die bij hem aten, was het voor de 32-jarige ondernemer niet eens zo'n slechte augustusavond. Toch: ,,Ik heb mijn omzet in twee jaar tijd met 80 procent zien teruglopen''.

Na vijftien jaar in de kassen van het Westland te hebben gewerkt, opende Demir drie jaar geleden zijn grillroom `Tadim'. Op een goede locatie, vlakbij de Haagse Markt en in het enige pand met een horecabestemming. Als er niks verandert, sluit hij over drie maanden zijn deuren. ,,De valse concurrentie laat me geen andere keus.''

Sinds twee jaar opent in zijn buurt de ene na de andere Turkse bakker. De bakker twee deuren verder, en ook die schuin aan de overkant, verkoopt shoarma en kebab. De bakkerswinkels zijn nauwelijks herkenbaar als zodanig, zoveel posters prijzen de dönner kebab aan. Vervelend natuurlijk, die concurrentie, maar toch is dat niet waar de horecaondernemer problemen mee heeft. ,,Zij blijven allemaal open tot middernacht en verkopen in de late uren vooral shoarma. Minder dan drie euro voor een broodje, daar kan ik niet tegenop.''

Het lijkt de werking van de markt, maar Demir is boos. De bakkers overtreden de winkelsluitingstijdenwet. Zij mogen van de gemeente van 6.00 uur tot 22.00 uur open zijn. Bijna allemaal zijn ze langer open ,,en niemand doet er wat aan'', aldus Demir.

S. Çelik, plaatsvervangend bedrijfsleider van een van de bakkers op de Paul Krugerlaan, wil wel uitleggen hoe het komt. ,,Je moet echt alles doen om klanten binnen te krijgen.'' In de winkel verkoopt hij behalve brood ook pizza's, wasmiddelen en broodbeleg. ,,Iedere Turk met geld wil hetzelfde als zijn broer, een bakkerswinkel'', zegt hij lachend. Sinds anderhalve maand heeft hij, uit concurrentieoverwegingen, ook een shoarmagrill in zijn winkel staan. ,,We moeten wel.'' Helemaal zeker weten doet hij het niet, maar ,,alle bakkers moeten geld toeleggen op de shoarma en kebab''.

De onderlinge concurrentie leidt ook tot de langere openingstijden waar de horeca zo'n last van heeft. Als één bakker na tienen 's avonds openblijft, doet iedereen dat.

,,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat bonafide horecaondernemers failliet gaan omdat anderen zich niet aan de regels houden'', meent L. Callender. Zij is de vice-voorzitter van de Haagse VVD-fractie. Gisteren heeft zij in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders om opheldering gevraagd. ,,Waarom wordt in deze Haagse wijken de wet niet gehandhaafd?''

Restauranthouder Demir begrijpt de politie wel. Zij hebben het veel te druk met ruzies, diefstal en vechtpartijen om op de sluitingstijden te letten. Hij zegt vier maanden geleden een brief aan de gemeente te hebben gestuurd ,,maar blijkbaar was het niet belangrijk genoeg om op te reageren''. Volgens een ambtenaar die anoniem wil blijven, heeft zowel de gemeente als de politie te weinig menskracht om het probleem van de te lange openingstijden aan te pakken.

De gemeente zegt het probleem te kennen. Regelmatig komen er klachten van omwonenden en ondernemers. Ambtenaren formuleren momenteel een voorstel voor de gemeenteraad, opdat er begin volgend jaar beter zal worden gecontroleerd.

Behalve de horeca hebben ook de avondwinkels last van de ondernemingslust van de Turkse bakkers. Bij Pauls Avondwinkel, die een vergunning heeft om tot middernacht open te blijven, is het na tien uur even rustig als voor tien uur. De enige controle die hier heeft plaatsgehad was door de douane ,,op zoek naar gesmokkelde sigaretten''.

Restauranthouder Demir hoopt dat de politiek nu eindelijk belangstelling krijgt voor het probleem van de valse concurrentie in de wijk. Misschien dat hij dan over drie maanden nog gewoon open is. Volgende week maandag heeft hij in ieder geval een goede dag. ,,Dan komen er veertig politiemensen eten.''