Ibrahimovic op oorlogspad

Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart was na de als vriendschappelijk bedoelde interland tegen Zweden furieus op zijn clubgenoot Zlatan Ibrahimovic. De spits trapte hem in de vierde minuut dusdanig hard tegen de benen dat hij met een verrekte enkelband het veld moest verlaten. Van der Vaart mist nu waarschijnlijk de competitiewedstrijd tegen NAC. ,,Dit doe je toch niet bij je ploegmaten'', brieste hij gisteravond woedend. ,,Er zit een steekje los bij Ibrahimovic.'' De Zweedse spits excuseerde na afloop zich per gsm bij Van der Vaart. Daarmee was voor de middenvelder ,,de kous af''. ,,We moeten toch verder met hem bij Ajax'', zei Van der Vaart vanmorgen.

Ibrahimovic was gisteravond op oorlogspad. Johnny Heitinga gaf hij een geniepig trapje in de rug toen hij op het gras viel. De Ajacied lag met een pijn vertrokken gezicht op de grond. PSV'er Mark van Bommel kreeg een klapje op het achterhoofd. Inbrahimovic gaf Giovanni van Bronckhorst (Barcelona) zelfs een stevige elleboogstoot. Hoewel de grensrechter bij de laatste overtreding vlagde, trad de Engelse arbiter Robert Styles er niet tegen op. ,,Alleen Nigel de Jong (ook een Ajacied, red.) liet hij met rust'', constateerde Van der Vaart. ,,Ik weet niet wat hij vanavond had.''

Ibrahimovic liet met de bal aan de voet ook briljante dingen zien. Daarom zal de Zweedse bondscoach Lars Lagerbäck, die zei dat de charges hem waren ontgaan, hem niet hebben gewisseld. De spits verdedigde zich door te stellen dat hij door de Nederlanders voortdurend fel op de huid werd gezeten. Bondscoach Marco van Basten liet zich niet verleiden tot uitspraken tegen de gewelddadige Zweed. Hij vond dat de spelers van Oranje zichzelf moeten wapenen tegen aanslagen, zei hij voor de tv-camera.

Edgar Davids probeerde Ibrahimovic, ook in Nederland berucht om zijn uitspattingen, in het duel tot de orde te roepen. Toen de Zweed uit een corner voor de gelijkmaker zorgde, kreeg de aanvoerder van Oranje meteen de hoon over zich heen van Ibrahimovic.

Gezien het feit dat hij het op zijn ploeggenoten had voorzien zou Ajax-coach Ronald Koeman na deze interland wel eens opgezadeld kunnen worden met een intern conflict. Met Van der Vaart heeft hij een zeer koele relatie. Zowel binnen als buiten het veld. Koeman probeerde dat vorig jaar te verbeteren door de aanvaller en de toenmalige schaduwspits tijdens het trainingskamp op één kamer te leggen. Het stoorde Van der Vaart ook dat Ibrahimovic gisteravond totaal geen mededogen had getoond toen hij per brancard van het veld moest.