Hogere winst RSDB

Drukkerij Roto Smeets De Boer (RSDB) heeft ondanks de malaise in de grafische sector de nettowinst in het eerste halfjaar verdubbeld tot 5,5 miljoen euro. De omzet kromp door prijsdalingen met 3 procent tot 273 miljoen euro, zo maakte RSDB vanmorgen bekend.

De winstgroei is het gevolg van kostenbesparingen en de effecten van de vorig jaar in gang gezette reorganisatie bij dochterbedrijf PlantijnCasparie.

De sluiting van drukkerijen in Breda, Hilversum, Schiedam en Vlaardingen is voltooid en die in Heerhugowaard volgt. PlantijnCasparie, dat drukwerk voor de zakelijke markt verzorgt, houdt nog drie drukkerijen over in Eindhoven, Utrecht en Capelle. Het personeelsbestand liep met 140 man terug tot 994.

Het bedrijfsresultaat van PlantijnCasparie (800.000 euro) was nipt positief dankzij een boekwinst van 1,2 miljoen euro op de verkoop van onroerend goed. Het bedrijf heeft nog altijd last van de prijzenslag op de door overcapaciteit geplaagde grafische markt. Terwijl het volume licht toenam, daalde de omzet met 13 procent tot 61 miljoen euro.

De grootste divisie, tijdschriftendrukwerk, zag de omzet met minder dan 1 procent dalen tot 205 miljoen euro. Het volume steeg met 6 procent door de introductie van een aantal nieuwe tijdschrifttitels op de Nederlandse markt. Ook de tijdschriftendrukkerijen hadden last van aanhoudende prijserosie. Het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 8,7 miljoen euro. In het tweede halfjaar voorziet RSDB opnieuw een volumestijging op de tijdschriftenmarkt en verwacht het een verdere winstgroei.