Goud voor Van den Hoogenband

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband heeft gisteren met succes zijn titel op het koningsnummer 100 meter vrije slag verdedigd. Met een verschil van 0,06 seconde versloeg hij de Zuid-Afrikaan Roland Mark Schoeman.

,,Ik wilde deze medaille zo ontzettend graag winnen. Mentaal heb ik een enorme strijd moeten uitvechten. Ik ben trots dat ik het voor elkaar heb gekregen. Dit is zo intens genieten'', aldus Van den Hoogenband. Na het goud van wielrenster Leontien van Moorsel gisteren heeft Nederland nu beslag gelegd op twee gouden medailles.

Badmintonspeelster Mia Audina heeft zeker zilver in handen. Gisteren speelde zij tegen de Chinese Gong Ruina, die als eerste was geplaatst. Met onwaarschijnlijke cijfers veegde ze de Chinese van de baan: 11-4 en 11-2. Zhang Ning, de Chinese nummer twee van de wereld, staat vanmiddag tegen haar in de finale. ,,Ik heb al zilver'', zei Audina gisteren. ,,En ik wil zo graag dat die kleur verandert, morgen komt alles eruit van twaalf jaar topsport.''

Judoka Elco van der Geest zorgde voor een verrassing door vanochtend in de kwartfinales Kosei Inoue te verslaan. De Japanner, olympisch kampioen, was in de afgelopen drie jaar niet verslagen. Door deze overwinning in de categorie tot 100 kilo is Van der Geest zeker van brons.

Judoka Edith Bosch, actief in de categorie tot 70 kilo, verloor gisteren in de finale van de Japanse Ueno en moest genoegen nemen met zilver. Mark Huizinga slaagde er niet in zijn olympische judotitel te verdedigen. Gisteren behaalde hij brons, nadat hij eerder op de dag met miniem verschil van de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Hwang had verloren.

De hockeyers ontsnapten vanochtend tegen de Zuid-Afrikanen aan een blamage. Zij bogen een 2-0 achterstand in een 3-2 zege om, mede dankzij een doelpunt van aanvaller Karel Klaver in de slotfase.

De Nederlandse volleyballers verloren vanochtend met 3-1 van het Braziliaanse team. De mannen moeten nu in de twee resterende wedstrijden (Italië en Australië) winnen om nog de kwartfinales te bereiken.

spelen: pagina 10 en 11

www.nrc.nl: dossier Olympische Spelen