Google gaat vandaag naar de Nasdaq

Internetzoekmachine Google krijgt vandaag een notering aan de Nasdaq-beurs in New York. Na groen licht van beurstoezichthouder SEC rondde het bedrijf de internetveiling van de aandelen af en bepaalde het gisteravond de introductieprijs op 85 dollar (68,8 euro).

Eerder op de dag had Google de introductieprijs al aanzienlijk verlaagd, van de bandbreedte van 108 tot 135 naar 85 tot 95 dollar. Met de uiteindelijke prijs wordt de opbrengst van de beursgang 1,67 miljard dollar. De beurswaarde van het bedrijf is 23,1 miljard dollar, hoger dan Amazon (16 miljard) en Lucent Technologies (13,5 miljard dollar). Bij een introductieprijs van 135 dollar zou de beursgang 3,6 miljard dollar hebben opgeleverd, en was het bedrijf 36 miljard waard geweest.

Het oorspronkelijke aantal aandelen dat zou worden aangeboden is verlaagd van 25,7 naar 19,6 miljoen. Door dit lagere aantal zou volgens analisten de koers van het aandeel na opening van de beurs kunnen oplopen. Tegelijkertijd kan de lagere introductieprijs ook te weinig enthousiasme voor het fonds weergeven. Volgens Tom Taulli, een analist gespecialiseerd in onderzoek naar beursgangen, is ,,het goede nieuws voor Google dat het zijn introductieprijs niet onder de laagste bandbreedte heeft vastgesteld. Als dat was gebeurd, zou er misschien druk zijn ontstaan om te verkopen.''

Durfinvesteerders als Kleiner Perkins Caufield & Byers en Sequoia Capital verkopen in eerste instantie geen aandelen, waardoor 4,5 miljoen aandelen minder op de markt komen. Ook oprichters Brin en Page en andere aandeelhouders brengen minder aandelen op de markt.

Wel verkopen concurrenten Yahoo en America Online, allebei vroege investeerders in Google, hun aandelen. Dit zal Yahoo 136,9 miljoen dollar opleveren, AOL 63,2 miljoen.

Al voordat Google zijn introductieprijs verlaagde, hadden analisten twijfel uitgesproken of een prijs van boven de 100 dollar realistisch zou zijn, gezien de instabiele beurs van de afgelopen weken, die beleggers voorzichtig heeft gemaakt. In de Verenigde Staten zijn meerdere geplande beursgangen sinds begin augustus afgeblazen. Ook zijn er bedrijven die hun beursgang hebben uitgesteld. Van de bedrijven die wel naar de beurs gingen, heeft volgens nieuwsdienst Thomson Financial 60 procent de introductieprijs verlaagd tot onder de geschatte bandbreedte.