GALERIESELECTIE

BEELDEN

Galerie Vromans, in het Atrium-gebouw in Amsterdam, toont abstracte, keramische beelden van de Spaanse kunstenaar Enric Mestre, evenals bronzen en cortenstalen sculpturen van de in Spanje woonachtige Helma Vanrens.

Op het zogeheten beeldenplatform zijn nieuwe werken te zien van o.m. Hedda Willem Buys, Marianne Klunne, Jean Lenoble en Pieter Obels. Beeldhouwster Ineke Otte toont een kleurrijke installatie van sieraden.

T/m 22 sept in Galerie Vromans, Strawinskylaan 3101. Ma t/m vr 9-18u, za 12-15u. Inl www.vromansgallery.com

ANNELIES RIGTER

Door haar huwelijk met een Indiër heeft de Amsterdamse fotografe Annelies Rigter tot diep in de Indiase samenleving kunnen doordringen. Op haar tentoonstelling in de Melkweg Galerie toont ze foto's van het Kumb Mela-festival dat eens in de 12 jaar op de oevers van de Ganges wordt gehouden. Met miljoenen pelgrims is dit niet alleen het grootste religieuze feest ter wereld, maar ook de grootste samenkomst van mensen op aarde. Door een bad te nemen in de heilige rivier, verschonen ze zich van hun zonden.

Regter werd door een guru uitgenodigd om in zijn ashram haar tent op te zetten en een maand lang foto's te maken.

Foto's van Annelies Rigter. T/m 29 aug. in de Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, Amsterdam. Inl: www.melkweg.nl

BIG M

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert deze zomer op zes grote Nederlandse festivals het project Big M, een opblaasbare expositieruimte met drie ingangen waarbinnen videowerken worden getoond. Het programma biedt een overzicht van 10 jaar mediakunst, van muziekvideo's en stille poëzie tot experimenteel gebruik van digitale technieken.

De zilvergrijze driehoek van vijf meter hoog heeft een vloeroppervlak van 200 vierkante meter. Op drie schermen is werk te zien van o.a. Pia Wergius, Jeroen Kooijmans, Nicky Zwaan, Peter Bogers en Bea de Visser.

Big M. T/m 12 sept op Lowlands, Biddinghuizen; Noorderzon, Groningen; Uitmarkt, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Bellamy Park, Vlissingen. Inl: www.montevideo.nl

KLEUR BEKENNEN

Beeldend kunstenaar Claudia Heinerman heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de herkomst, geschiedenis en toepassing van pigmenten. Op de expositie Kleur bekennen deelt zij haar fascinatie voor kleurstoffen als bergkristalwit, drakenbloedrood en mummiezwart.

Te zien zijn verschillende panelen met de originele pigmenten en bijzondere foto's die de verhalen achter de indringende kleuren vertellen.

Ook wordt een fotoreportage gepresenteerd van Verfmolen De Kat, de enige traditionele producent van natuurlijke pigmenten.

Kleur bekennen, installatie van Claudia Heinermann. T/m 19 sept in Galerie Naturalis, Darwinweg, Leiden.

Di t/m zo 10-18u.

Inl: www.naturalis.nl

SPACE INVADERS

De Deense kunstenaar Jakob Kolding onderzoekt op zijn expositie Space Invaders uit allerlei invalshoeken het gegeven van stadsplanning. Zelf groeide hij op in Albertslund, een rigide vormgegeven buitenwijk van Kopenhagen.

Daarbij is hij vooral geïnteresseerd in het modernistische ideaal van de ideale stad, zoals ontwikkeld door Le Corbusier en Gropius. In zijn installatie mengt Kolding beeld van strenge huizenblokken met graffiti, beelden van computerspelletjes en chaotische tekeningen.

Space Invaders van Jakob Kolding. T/m 26 sept in Marres, Capucijnerstraat 98, Maastricht. Di t/m zo 13-18u. Inl: www.marres.org

ING COLLECTIE

De tentoonstelling Figuratie verbeeld in expositieruimte MalieBeeld laat een selectie zien uit de ING Collectie, een van de bekendste verzamelingen op het gebied van hedendaagse Nederlandse figuratieve kunst. De ING Collectie, die sinds 25 jaar bestaat, omvat de periode 1930 tot nu, met als beginpunt het werk van magisch realisten als Carel Willink, Pyke Koch en Wim Schuhmacher.

In MalieBeeld is voornamelijk driedimensionaal werk te zien, zoals de beelden van Fioen Blaisse, Nicolas Dings, Pearl Perlmutter en Lia van Vugt.

ING Collectie: Figuratie verbeeld. T/m 12 nov in galerie MalieBeeld, Bezuidenhoutseweg 12, DenHaag. Ma t/m vr 10-16u.