`Fischer vast door vals paspoort'

,,Ik heb een bezoek gebracht aan het ministerie van Justitie en eerlijk gezegd denk ik dat ze bang zijn'', zegt Ichiji Ishii, een voormalige vice-minister van Buitenlandse Zaken en vriend van Bobby Fischer. ,,Juridisch zitten ze helemaal fout maar ze willen geen besluit nemen. Ze zijn bang voor de regering van de VS.''

Ishii sprak vandaag op een persconferentie in Tokio waar nieuwe documenten werden geopenbaard die de arrestatie van Fischer op 13 juli jl. tot een farce zouden maken. Tegen de schaaklegende loopt een Amerikaans arrestatiebevel wegens het spelen van een schaakmatch in Joegoslavië in 1992. De arrestatie had niet plaats vanwege een uitleveringsverzoek, maar een ongeldig paspoort.

Advocate Masako Suzuki openbaarde vandaag een document dat volgens haar aantoont dat Fischers paspoort nog altijd geldig is. Op 11 augustus heeft de Amerikaanse ambassade schriftelijk in een brief aan het Japanse ministerie van Justitie erkent dat men ,,niet in staat was om [Fischer] op de juiste manier in te lichten over het intrekken [van zijn paspoort] tot hij op 14 juli in Japan was gevonden.'' Dat wil zeggen: `gevonden' in een Japanse cel.

Intrekking van een paspoort is pas definitief als de persoon is ingelicht en zestig dagen krijgt protest aan te tekenen. De Amerikaanse ambassade schreef de Japanse regering op 8 juni dat Fischers paspoort een half jaar eerder was ingetrokken. Fischer zelf werd pas op 14 juli ingelicht.

De laatste actie van Fischer om de Amerikaanse regering te frustreren is een huwelijk met de voorzitter van de Japanse schaakbond, Miyoko Watai. ,,Sinds 2000 wonen we samen'', zegt Watai. ,,We hadden een rustig, gelukkig leven. Dat willen we terug. Ik ben een pion die promotie tot koningin maakt om te worden herenigd met koning Fischer.''

De Amerikaanse ambassade frustreert deze actie door geen bezoek aan Fischer in zijn cel te brengen, opdat hij over de juiste documenten beschikt. ,,De Amerikaanse consul zei me dat zijn ambassade over beperkte middelen beschikt'', zegt zijn advocate . Zo zou men ook al twee weken pogingen van Fischer frustreren zijn Amerikaanse staatsburgerschap op te geven. Terwijl een dag na zijn arrestatie wel meteen een diplomaat in Fischers cel stond om zijn paspoort te vernietigen.

    • Hans van der Lugt