Filmcomponist Elmer Bernstein overleden

De Amerikaanse filmcomponist Elmer Bernstein is woensdag op 82-jarige leeftijd in zijn huis in Ojai, Californië overleden. Hij was al langere tijd ziek. Bernstein componeerde de muziek voor ruim tweehonderd tv- en filmproducties.

Bernstein was van huis uit pianist. Toen hij in 1950 met componeren begon, bestond het gros van de Hollywood-soundtracks nog uit weelderige symfonie-orkesten; Bernstein brak met die traditie en paste zijn muziek telkens aan de film aan. Voor The Man with the Golden Arm (1955), met Frank Sinatra als heroïne-verslaafde jazz-muzikant, werkte Bernstein met een jazz-ensemble. Zijn thema bij de western The Magnificent Seven (1960) werd wereldberoemd, onder meer door het latere gebruik ervan in sigarettenreclames. Andere soundtracks van zijn hand waren The Ten Commandments, To Kill a Mockingbird, The Great Escape, The Age of Innocence en My Left Foot. Bernstein kreeg veertien Oscar-nominaties, de laatste voor zijn muziek bij Far From Heaven (2002). Hij won één Oscar: in 1967, voor de muziek bij Thoroughly Modern Millie.