Film

The Story of the Weeping Camel

In hun half documentaire, half geëensceneerde film The Story of the Weeping Camel gaf het Mongools-Italiaanse regisseursduo Byambasuren Davaa (Ulanbator, 1971) en Luigi Falorni (Florence, 1971) hun belangrijkste hoofdpersonen, twee kamelen, een plaatsje op de aftiteling: `met Ingen Temee als moeder-kameel en Botok Temee als baby-kameel'.

Die rollen gaf het leven hun, de namen hun eigenaars. Is dat eigenlijk niet de omgekeerde wereld vergeleken met doorsnee filmpersonages? Kun je, al helemaal als kameel, wel jezelf spelen? Het verhaal van The Story of the Weeping Camel is van een ontroerende eenvoud. Omdat een wit kamelenkalf na zijn geboorte door zijn moeder verstoten is, voltrekt een Mongoolse steppefamilie een oeroud `hoosh'-ritueel om moeder en kind weer met elkaar te verzoenen. Tijdens het ritueel worden kalf en moeder via muzikale klanken van een tweesnarige viool weer met elkaar verbonden. Volgens Falorni mislukt deze muzikale verzoening slechts een op de twintig keer. Het is een in Westerse ogen wonderlijk ritueel. Maar het verhaal is zo oud als Medea en Bambi, in even trefzekere archetypische beelden verfilmd.

Regie: Byambasuren Davaa en Luigi Falorni. Met: Ingen Temee, Botok Temee, Uuganbaatar Ikhbayar, Odgerel Ayusch. In: 10 bioscopen.

Open lucht

Nog twee vrijdagen is er gratis film te zien in de openluchtbioscoop op het Spuiplein, Den Haag om 22u. 20 augustus: Bollywood 27 augustus: Les triplettes de Belleville. De Amsterdamse bioscoop Rialto verzorgt openluchtvoorstellingen om 21u op het Marie Heinekenplein. 19 aug Silent Waters, 20 aug Calle 54 en 21 augustus Gegen die Wand om 21. In de Pleinbios om 21u30 in het Museumpark in Rotterdam 19 augustus The Misfits, 20 augustus Zatoichi, 21 augustus Shouf Shouf Habibi, 22 augustus Far From Heaven, 24 augustus Metallica: Some Kind of Monster 25 augustus Dogville.

Shattered Glass

Net als All the President's Men gaat Shattered Glass over een spectaculaire onthulling. Alleen is dit keer niet de Amerikaanse president doelwit van de onthullers, maar een collega-journalist. Shattered Glass is de zo op het oog tamelijk getrouwe weergave van de lotgevallen van Stephen Glass, jonge sterverslaggever bij de gezaghebbende New Republic. Als hij een artikel over hackers publiceert, krijgt een web-zine argwaan.

Regie: Billy Ray. Met oa Hayden Christensen, Chloë Sevigny.In: Movies en Tuschinski, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam; Babylon, Den Haag; Springhaver, Utrecht.

Audrey Hepburn

Een mager, half-Hollands meisje met grote voeten en hertenogen werd een stijlicoon voor generaties meisjes en vrouwen. Het Filmmuseum wijdt haar zomerretrospectief aan Audrey Hepburn. Voor wie ze nog niet kende, of voor wie zich er nog eens aan wil laven, zijn bijna twee maanden lang vrijwel alle films waarin Hepburn ooit speelde te zien. Het zijn voorbeeldige Hollywoodprodukties van topregisseurs zoals Roman Holiday (1953, William Wyler).

Audrey Hepburn retrospectief t/m 1 sept in Filmmuseum, Amsterdam. Inl www.filmmuseum.nl

Shrek 2

Nieuwe avonturen van de groene boeman en zijn droomprinses Fiona. De animatiefilm was goed genoeg voor het competitie-programma van het festival in Cannes en de marketing zette daar iedereen groene oortjes op. Het vervolg is misschien iets minder scherp en venijnig dan deel één, waarin met het zoete imago van heel wat sprookjesfiguren werd afgerekend, maar vermakelijk en geestig blijft het wel. Met een hoofdrol voor de onbetrouwbare huurling De Gelaarsde Kat, met het Spaanse accent van Antonio Banderas.

Shrek 2. In 98 theaters.