Elco van der Geest verrast kampioen

Judoka Elco van der Geest heeft vanochtend in de categorie tot 100 kilogram voor de grootste sensatie van het olympisch toernooi tot nu toe gezorgd. De Nederlander won met ippon van Kosei Inoue. De Japanner, olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen, had meer dan drie jaar lang geen internationale partij verloren op de judomat.

De 25-jarige Van der Geest bereikte vanmorgen met zijn overwinning de halve finale van het olympisch judotoernooi. Daarin moest hij vanmiddag uitkomen tegen de Wit-Rus Irah Marakau. Elco, de jongere en lichtere broer van Dennis, won tot nu toe al zijn drie partijen met ippon. De inwoner van Santpoort-Zuid onderstreepte daarmee zijn reputatie als aanvallende judoka. Broer Dennis komt morgen in actie in de categorie boven de 100 kilogram.

Elco van der Geest werd in 2002 in de Sloveense stad Maribor al eens Europees kampioen. Een jaar later pakte hij op de Europese kampioenschappen in Düsseldorf zilver. Op de wereldtitelstrijd vorig jaar in het Japanse Osaka kon hij die successen geen vervolg geven. Daar verloor hij in een vroeg stadium.

In het vrouwentoernooi is Claudia Zwiers vanmorgen uitgeschakeld. De Haarlemse verloor haar eerste partij in de herkansing van de Russin Vera Moskalioek. Voor de 30-jarige Zwiers betekende dat vrijwel zeker haar laatste optreden ooit op de Spelen. Ze won een keer een medaille.