Drie gewonden bij steekpartij voor azc

Bij een schiet- en steekpartij voor het asielzoekerscentrum Burmania in Leeuwarden zijn gisteravond drie bewoners gewond geraakt. Een van hen ligt in coma. De man onderging gisteren een spoedoperatie. Zijn toestand is volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) in Leeuwarden zorgelijk. De andere twee mannen liepen bij het incident steek- en schotwonden op.

De politie heeft vijf mannen aangehouden in leeftijd variërend van 20 tot 28 jaar uit Leeuwarden, Amsterdam, Middelburg en Gilze en een zonder vaste woon- of verblijfplaats. Na de steekpartij reden ze in een rode personenauto richting Stiens. Het vijftal woont niet in het asielzoekerscentrum, maar de mannen zouden er wel geregeld op bezoek zijn gekomen. De vijf verdachten zitten vast en worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Over het motief van de steek- en schietpartij is nog niets bekend.

De gewelddadigheden deden zich gisteravond rond elf uur voor op het fietspad bij de ingang van het asielzoekerscentrum. Daar vond een confrontatie plaats tussen tien asielzoekers en vijf mannen, aldus het openbaar ministerie. Daarop openden de vijf mannen het vuur. Of zij daarbij gericht hebben geschoten op bepaalde personen, is volgens het OM nog niet duidelijk.

De technische recherche is begonnen met een sporenonderzoek en zal een buurtonderzoek houden. Bij het asielzoekerscentrum bij Leeuwarden, dat binnenkort zijn deuren sluit, deden zich nooit eerder noemenswaardige incidenten voor.