Doek van Jan Steen in Rijksmuseum onthuld

Het schilderij De burgemeester van Delft en zijn dochter van Jan Steen is vanaf vandaag te zien in het nog geopende deel van het Rijksmuseum. Staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) onthulde vanmorgen het doek uit 1655. Van der Laan noemde het schilderij, dat onlangs voor 11,9 miljoen euro is gekocht uit een Britse privé-collectie, ,,een kroonjuweel''. Het doek toont een rijke burger met zijn dochter en een bedelares. ,,Ik kijk er met gemengde gevoelens naar. De nederigheid van die bedelende vrouw naast de kille arrogantie van dat meisje.''

FNV-voorzitter L. de Waal ziet in de voorstelling een ,,weerspiegeling van de calvinistische moraal''. De Waal is bestuurder bij het Nationaal Fonds Kunstbezit dat meebetaalde aan de aankoop. ,,Dit is een rijke regent die vaststelt hoe arm je moet zijn om geld te mogen krijgen. Daarin zie ik als vakbondman een parallel met de bezuinigingen van het kabinet'', zei hij na de onthulling. Onzin, vindt J.M. Hessels, oud-Rijksmuseumbestuurder en CDA-ideoloog. ,,Je moet het schilderij zien in zijn tijd, toen er helemaal geen sociaal vangnet was.'' Het arrogante meisje van Van der Laan ziet hij ook niet: ,,Ik heb begrepen dat het Steens overleden dochter is.''