`De jongerencultus is volstrekt doorgeslagen. Er staat Nederland een opstand van 50-plussers te wachten'

Beste Bram, je gezeur is alweer enkele weken oud, maar van de maan af gezien geeft dat niet. Je gezeur is al duizenden jaren oud. Cicero, vermomd als Cato senior in De senectute, weet je wel. En daarna een eindeloze reeks lofzangen over hoe prachtig de grijsaard het heeft getroffen, afgezet tegen de jeugd. Eeuw na eeuw na eeuw. Ouwe varkens hebben harde snoeten, zoals het spreekwoord zegt.

Eerst ben je jong en dan ben je oud, Bram. Zo simpel is het. Wat doe je er aan? Mensen worden door ervaring en leeftijd niet slimmer, anders had er wel meer schot in de mensheid gezeten. Maar opnieuw herkauw je het misverstand dat de jeugd iets van de rijpheid kan leren. Ouderen zijn bij uitstek geschikt, beweer je, om ervaring en kennis door te geven. Kundige ouderen, klaag je, dreigen uitgesloten te worden. Jongeren krijgen zomaar de mooie banen, zonder verdienste.

Onwillekeurig moest ik denken aan die ouwe tang van je, Neelie, die ook al tegen de zeventig loopt. Ik moet toegeven, Bram, je bent consequent, je bent nooit achter die jonge dingen aan geweest. Wat hoor ik, is het uit tussen jullie? Zo oud en nog zo onstandvastig? Enfin, je Neelie heeft haar hele leven mededinging gestudeerd, ze is zeer kundig en ervaren in mededinging, van mededinging wist ze alles, en dus werd ze onlangs benoemd tot Europees commissaris mededinging. Wie durft te beweren dat oudjes hun specifieke kennis niet mogen doorgeven?

Dan is er nog die schrijver uit je rechtstreekse omgeving, Bram, met wie je een blauwe maandag hebt gecorrespondeerd en die nu zelf een schrikbeeld van de dood is geworden. Je zou toch moeten weten dat oud worden voor hem een obsessie was en dat hij geen kruin kon zien zonder meteen aan kaalheid te denken? Oud betekende voor hem hetzelfde als walgelijk, uitgeschakeld, rijp voor de schandpaal. Het liefst had hij op elke plek een ongestudeerde jongere gezien. Heb je dan op je oude dag niets van je vrienden geleerd, Bram?

Jeugd en ouderdom zitten aan elkaar vast. Jeugd is uitgestelde ouderdom. Ouderdom is voortzetting van de jeugd met andere middelen. Wie oud is bergt de jeugd in zich. Wie jong is draagt het skelet met zich mee. Alleen, het voordeel van de jeugd is dat ze de ouderdom nog niet lijfelijk heeft meegemaakt. Dat wekt jaloezie. Dat moet aan je vreten, Bram. Daar kun je over kreunen wat je wilt, het voordeel blijft. Oud worden is verschrikkelijk en, zie, die verdomde jongeren zitten er niet mee! Wat de afgunst van de oudjes alleen maar groter maakt.

Ik las pas dat een 102-jarige zonder harpoen, met de blote hand, een haai te lijf is gegaan. Enkele kilometers voor de kust. Houd moed, Bram.

    • Gerrit Komrij