Colombia wil gevangenen ruilen met FARC

De Colombiaanse regering heeft de guerrillabeweging FARC een gevangenenruil aangeboden.

Het aanbod, dat vorige maand werd gedaan en nu openbaar werd gemaakt, is een opmerkelijke ommekeer van het beleid van de regering. President Uribe heeft altijd gezegd nooit gevangengenomen guerrillastrijders te zullen ruilen voor de honderden politici, soldaten en burgers die de FARC heeft ontvoerd en die in kampen in het Colombiaanse oerwoud worden vastgehouden. Sommige gegijzelden zitten al bijna zeven jaar vast.

Een onderhandelaar van de regering heeft nu aangegeven vijftig gevangen guerrillastrijders die vastzitten voor kleine misdaden, te zullen ruilen voor vijftig ontvoerden. De regering wil zich er wel van verzekeren dat de FARC-leden de strijd tegen de staat niet zullen hervatten. ,,Er zijn twee voorwaarden'', zo zegt Luis Carlos Restrepo, onderhandelaar namens de Colombiaanse regering. ,,Of ze [de guerrillastrijders, red.] verlaten het land, of ze doen mee aan het regeringsproject en reïntegreren in de maatschappij.''

De FARC heeft volgens een regeringswoordvoerder nog niet op het aanbod gereageerd. De guerrillabeweging, die al bijna veertig jaar strijd voert tegen de Colombiaanse regering, eiste tot dusver de vrijlating van duizenden gevangen collega's en zonder voorwaarden.

Familieleden van de ontvoerden hebben gisteren met instemming gereageerd op het aanbod van de regering. Zij hadden eerder deze week tijdens een demonstratie grote kritiek op het beleid van de regering, die volgens hen een waarschuwing van FARC-woordvoerder Raul Reyes negeerde. Reyes zei dat de slachtoffers ,,in groot gevaar waren''. Volgens de familieleden liet de regering de ontvoerden ,,langzaam wegrotten'' in het oerwoud, zoals Jo Rosano, moeder van een van de Amerikanen, het uitdrukte.

Volgens Restrepo heeft president Uribe aan het begin van zijn ambtstermijn in mei 2002 de Verenigde Naties, de katholieke kerk, het Internationale Rode Kruis en Franse en Zwitserse diplomaten gevraagd te onderhandelen met de FARC. ,,Tot dusver hebben geen van de pogingen succes gehad'', aldus Restrepo.

De laatste, en eerste, gevangenenruil vond plaats in 2001 onder president Pastrana. De FARC liet toen 43 soldaten en politieagenten vrij in ruil voor 11 guerrillastrijders die uit de staatsgevangenis werden ontslagen.