Buitenland is voor kiezer in VS de grootste zorg

Vier van de tien Amerikaanse kiezers geloven dat de huidige internationale verhoudingen het grootste probleem voor de Verenigde Staten vormen. Slechts een op de vier Amerikanen vindt de toestand van de economie het belangrijkste punt van zorg.

Het is voor het eerst sinds de Vietnamoorlog dat Amerikanen zich in hun keuze voor een president meer lijken te laten leiden door de internationale politiek dan door de economie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Pew Research Center, een Amerikaans bureau voor opinieonderzoek.

De uitkomst is opmerkelijk omdat eruit blijkt dat de oorlog tegen het terrorisme en de situatie in Irak veel meer Amerikanen bezighoudt dan gedacht. Tweederde van de respondenten is van mening dat de Verenigde Staten internationaal veel van hun respect hebben verspeeld.

Volgens Andrew Kohut, directeur van de onderzoeksinstelling, zullen de Amerikaanse kiezers zich in hun keuze voor een president op 2 november vooral laten overtuigen door plannen van president Bush of zijn rivaal, de Democraat Kerry, om stabiliteit te brengen in Irak. Evenveel ondervraagden noemen `daadkrachtig optreden' als gewenst uitgangspunt voor het buitenlands beleid als `voorzichtig optreden'.

Het onderzoek werd in juli uitgevoerd onder 2.000 Amerikanen.

De laatste verkiezingen waarbij de buitenlandse politiek en militaire kwesties de gemoederen in de Verenigde Staten meer bezighielden dan de economische situatie in het land waren in 1972, toen de oorlog in Vietnam nog volop gaande was. Vanaf de verkiezingen in 1976 gaven economische kwesties weer de doorslag. Die ontwikkeling piekte in 1992, toen de economie achttien keer vaker werd genoemd dan de buitenlandse politiek.

Een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is ook dat zes van de tien respondenten van mening zijn dat de regering van president Bush te snel is overgaan tot militaire actie in Irak. De helft van de gevraagde Democraten was bovendien van mening dat de Verenigde Staten in 2001 werden aangevallen wegens verkeerd of gebrekkig beleid van Washington in het buitenland.