Brazilië geeft Haïti voetbal, geen oorlog

Haïti heeft dit jaar een gewapende opstand gehad, allesvernietigende overstromingen meegemaakt en is nog steeds een van de armste landen op het westelijk halfrond. Maar dat werd gisteren allemaal even vergeten: Ronaldo, Ronaldinho, Kaka en Roberto Carlos waren in Haïti.

Het Braziliaanse voetbalteam, winnaar van de Copa América en wereldkampioen, speelde tegen het eigen nationale team. De wedstrijd was georganiseerd door de Verenigde Naties, in een poging vrede en saamhorigheid te bevorderen in het Caraïbische land. Brazilië leidt op dit moment een 1.800 man tellende VN-macht die de vrede in Haïti moet bewaken.

De beveiliging was streng rond het Sylvio Cator-stadion in Port-au-Prince, vooral omdat men bang was dat de spelers belaagd zouden worden door enthousiaste fans. De Haïtianen zijn grote fans van de ,,Goddelijke Kanaries'' – toen Brazilië in 2002 wereldkampioen werd, hield Haïti een officiële tweedaagse vakantie om dit te vieren – en tienduizenden stonden dan ook langs de weg om een glimp op te vangen van de Braziliaanse topspelers.

De Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva, bij de wedstrijd, aanwezig net als zijn Uruguayaanse collega, had de Braziliaanse spelers vriendelijke verzocht niet té veel doelpunten te scoren – het Haïtiaanse moreel moest juist worden opgevijzeld. Maar al in de 32ste minuut omzeilde Ronaldinho vier verdedigers, sprong over doelman Fenelon Gabart die te vroeg zijn doel had verlaten en scoorde het eerste doelpunt. De Braziliaanse topper scoorde nog tweemaal, spits Ronaldo twee keer en Nilmar éénmaal.

Hoewel de 15.000 toeschouwers Haïti bleven aanmoedigen, werd er even hard voor de zes doelpunten van Brazilië gejuicht. De Haïtiaanse spelers hadden al vooraf gesproken van een eer en moesten achteraf toegeven dat ze nooit een kans gehad zouden hebben. Haïti en Brazilië hebben door het niveauverschil sinds 1974 nooit meer tegen elkaar gespeeld.

President Lula had voor aanvang van de wedstrijd journalisten gezegd dat Brazilië de wereld wilde laten zien ,,dat niet alles kanonnen, machinegeweren en massavernietigingswapens vereist''. ,,Soms is een hartelijk gebaar meer waard dan sommige oorlogen'', aldus de president.

Haiti's interim-premier Latortue sprak na afloop van een ,,groot cadeau van de Brazilianen'', ondanks het verlies van de eigen ploeg. In elk geval hoefde hij de aanmoedigingspremie van 1.000 dollar (uit eigen zak) voor de eerste Haïtiaan die scoorde niet te betalen.