Blote kont als mening

De avant-garde regisseur Gerald Thomas (1954) hoeft niet de gevangenis in. Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft dinsdag een aanklacht tegen hem verworpen. Thomas was beschuldigd van obsceen gedrag wegens het laten zakken van zijn broek voor publiek na een opera-voorstelling in augustus 2003.

Na een uitvoering van het door hem geregisseerde Tristan en Isolde in het stadstheater van Rio de Janeiro schokte Thomas de aanwezigen door op het podium zijn broek te laten zakken en zijn blote kont te laten zien, als reactie op het boe-geroep.

Op zijn website laat het Hooggerechtshof weten dat Thomas' gebaar `onbeleefd' was en `van slechte smaak' getuigde, maar geen obsceniteit was. Met het gebaar, besloot het hof, maakte Thomas gebruik van `de vrijheid van meningsuiting'.

De regisseur had een celstraf van een jaar kunnen krijgen.

In Brazilië was dit jaar uitgebreid actie gevoerd voor Thomas. Zuenir Ventura, een columnist van naam, organiseerde een petitie om voor hem te pleiten. Meer dan tweehonderd Braziliaanse intellectuelen, kunstenaars en schrijvers zetten hun handtekening. Volgens Ventura deed de `absurde' aanklacht denken aan de hardvochtige tijden dat Brazilië werd geregeerd door een militaire dictatuur.