Antikantelbord voor vrachtverkeer

Om vrachtwagenchauffeurs te waarschuwen tegen gevaarlijke bochten op rijkswegen, houdt Rijkswaterstaat in september en oktober een proef met een nieuw verkeersbord. Het bord moet helpen voorkomen dat vrachtwagens scharen of kantelen, wat doorgaans voor grote opstoppingen op de wegen zorgt, met de bijbehorende economische schade.

Het bord, hiernaast afgebeeld, is ontworpen door onderzoeksbureau Traffic Test in Veenendaal. Na gesprekken met vrachtwagenchauffeurs is gekozen voor een geel bord, een kleur die gewoonlijk alleen wordt gebruikt bij omleidingen. Het gele bord had de voorkeur van de chauffeurs, omdat het meer zou opvallen te midden van de overige borden, die ook gericht zijn op personenverkeer.

Op welke locaties de proef wordt gehouden, is nog niet bekend. Het zullen bochten zijn die bijvoorbeeld scherper zijn dan gewoonlijk, en niet goed te overzien zijn. Zowel voor als na de plaatsing van de borden zal in de onderzochte bochten de snelheid van vrachtwagens worden gemeten. Ook zullen chauffeurs na de proef worden geënquêteerd.