Agfa stapt uit de analoge fotografie

Het Belgische fotografieconcern Agfa-Gevaert verlaat zijn wortels. Het bedrijf stapt uit de traditionele, analoge fotografie door zijn divisie consumentenproducten voor 175,5 miljoen euro te verkopen aan het management en een groep investeerders. Dat heeft Agfa-Gevaert vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Agfa-Gevaert wil zich voortaan concentreren op digitale opslagsystemen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg, die nu samen twee derde van de omzet leveren.

De fotografiedivisie, waar 2.870 mensen werken, produceert fotorolletjes, fotopapier en apparatuur voor het ontwikkelen en afdrukken van foto's.

Het onderdeel was in het eerste halfjaar goed voor een vijfde van de 1,9 miljard euro omzet van Agfa-Gevaert en leed een operationeel verlies van 29,7 miljoen euro.

Het nieuw te vormen bedrijf, dat volledig los komt te staan van Agfa-Gevaert, zal AgfaPhoto gaan heten en krijgt voor onbepaalde tijd het recht om de merknaam Agfa te blijven voeren.

De te verzelfstandigen divisie had in het eerste halfjaar last van de versnelde verschuiving van analoge naar digitale fotografie en de prijserosie die daarmee gepaard gaat. Met name de krimpende vraag naar fotorolletjes droeg bij aan de omzetdaling van 15,6 procent tot 363 miljoen euro.

Ook Agfa's twee belangrijkste overblijvende divisies, grafische systemen en gezondheidszorg, boekten een lichte omzetdaling, maar waren wel winstgevend. De grafische divisie wacht op herstel van de grafische sector, het onderdeel gezondheidszorg had onder meer last van prijsdruk.

Agfa-Gevaert lijdt een boekverlies van 430 miljoen euro op het afstoten van de divisie consumentenproducten. Als gevolg hiervan kwam het nettoverlies in het eerste halfjaar op 235 miljoen euro, tegen een winst van 99 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat, zonder de eenmalige last voor AgfaPhoto, daalde met 42 procent tot 110 miljoen euro.

Voor de tweede helft van het jaar voorziet Agfa verbetering van de resultaten bij de onderdelen grafische systemen en gezondheidszorg.