Adidas verwijdert posters met Thanou

Sportfabrikant Adidas heeft besloten alle posters met daarop de beeltenis van de Griekse atlete Ekaterini Thanou te verwijderen uit de Griekse hoofdstad. De in opspraak geraakte sprintster en winnares van het zilver op de 200 meter in Sydney, trok zich gisteren terug van de Spelen, net als haar collega-atleet Kostas Kenteris.

De Australische sportheld Ian Thorpe neemt de plaats op de billboards over. ,,We hebben deze beslissing maandag genomen en zijn dinsdag begonnen om ze te vervangen'', maakte een zegsman van Adidas International bekend. ,,Omdat Thanou niet meedoet aan de Spelen, is het onzinnig om haar te gebruiken in onze campagnes.''

Het bedrijf heeft op dertig plaatsen in Athene ruimte gehuurd om met de beeltenis Thanou reclame te maken. Ook heeft het op enkele plaatsen in de stad reusachtige posters op gebouwen laten plaatsen. ,,Deze affiches zijn onze enige publiciteitscampagne met Thanou en we hebben ze alleen in Griekenland gebruikt waar ze een nationale heldin is'', aldus de woordvoerder van Adidas.

Kenteris en Thanou waren vorige week donderdag in Athene niet beschikbaar voor een out-of-competition dopingcontrole. Ze bevonden zich op dat moment buiten het olympisch dorp en zouden een motorongeluk hebben gehad, aan de andere kant van de stad. Beide atleten werden opgenomen in een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad, maar nog steeds bestaat grote twijfel of beiden inderdaad een ongeluk hebben gehad. Toen zij eergisteren het ziekenhuis verlieten, waren er geen zichtbare verwondingen te zien.Kenteris en Thanou trokken zich gisteren terug van de Olympische Spelen, na een hoorzitting van de tuchtcommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De commissie, met onder anderen de Oekraïense oud-olympisch kampioen polsstokhoogspringen Sergei Boebka, boog zich pas gisteren over de zaak omdat Kenteris en Thanou wegens hun ziekenhuisopname uitstel hadden gekregen om gehoord te worden.