Zaadveredelaar in buitenlandse handen

De Europese Commissie heeft de overname van de Nederlandse zaadveredelaar Advanta door het Zwitserse Syngenta en de Amerikaanse investeringsgroep Fox Paine & Company goedgekeurd. Met de overname, die in mei werd aangekondigd, is een bedrag van 400 miljoen euro gemoeid.

Advanta is de op vijf na grootste zaadveredelaar ter wereld. Het bedrijf richt zich met name op de veredeling van suikerbiet, maïs, soja, en granen. Naast gangbare gewassen produceert het ook genetisch gemodificeerde gewassen.

Volgens de overeenkomst neemt Syngenta de Noord-Amerikaanse activiteiten in soja en maïs over van Advanta, voor 239 miljoen euro. ,,Dat zijn dé sleutelmarkten in Amerika'', zegt een woordvoerder van Syngenta desgevraagd. In juni nam het Zwitserse bedrijf ook al de Amerikaanse maïs- en sojaveredelaar Golden Harvest over, voor 180 miljoen euro.

Fox Paine & Company krijgt de overige activiteiten van Advanta in handen, en betaalt daarvoor 161 miljoen euro. Twee jaar geleden nam de groep al het Mexicaanse bedrijf Seminis over, 's wereld grootste producent van fruit- en groentezaden.

Syngenta behoort tot 's werelds grootste producenten van bestrijdingsmiddelen en gewaszaden, samen met het Amerikaanse Monsanto en het Duitse BayerCropScience. De bedrijven zetten sterk in op de productie van genetisch gemodificeerde gewassen, ondanks de weerstand ertegen in Europa. Een paar maanden geleden werd in Duitsland nog een proefveld met genetisch gemodificeerde tarwe van Syngenta vernield.