`Wonderbaby's' of kinderhandel?

De leider van een van de snelst groeiende kerken in Groot-Brittannië levert kinderen op bestelling. Onbevlekt ontvangen. Binnen drie tot vier maanden. Onvruchtbaarheid van de moeder geen probleem.

Aartsbisschop Gilbert Deya van de Gilbert Deya Kerken zegt dat hij kinderloze paren aan nakomelingen kan helpen door kwade geesten te verjagen met gebed. De website van zijn genootschap (www.deyaministries.com) heeft het over ,,wonderbaby's''. Moeders ,,worden zwanger verklaard door Jezus'' en de kinderen zijn ,,het werk van God.''

Maar politiekorpsen in Groot-Brittannië en Kenia hebben hun twijfels over het mirakel. In Groot-Brittannië loopt een onderzoek tegen hem, onthulde de geestelijke zelf in een telefoongesprek met het Afrikaanse dagblad The East African Standard. Hij woont in Londen maar is geboren in Kenia.

De Keniaanse politie heeft gisteren bij het echtpaar Michael en Eda Odera dertien `wonderbaby's' weggehaald om vast te stellen of ze echt de ouders zijn van de kinderen. Dat gebeurt met DNA-onderzoek. De 57-jarige Eda Odera zou de afgelopen vijf jaar iedere vier maanden een kind hebben gebaard, zonder dat ze seksueel contact had gehad. Ze bidt nu elke dag dat de babystroom stopt.

De zaak kwam aan het rollen toen een Britse vrouw bij de Britse ambassade in Nairobi onlangs een paspoort aanvroeg voor haar pas geboren kind. DNA-onderzoek wees uit dat de vrouw niet de moeder kon zijn van het kind. Een geboortecertificaat van de baby bleek vervalst.

In een BBC-documentaire werd vorige week gesuggereerd dat de `wonderbaby's' van de echte moeders zijn gestolen of gekocht. Vrouwen die in Groot-Brittannië door de aartsbisschop zwanger zijn verklaard, moeten voor de bevalling naar Kenia. De Royal College of Obsterics and Gynaecology, de Anglicaanse Kerk en een aantal kinderfondsen hebben aangedrongen op een onderzoek naar mogelijke kinderhandel.

Deya zegt dat hij onschuldig is. Hij vindt het logisch dat DNA-onderzoek geen bewijs oplevert voor een biologische band van een moeder en haar `wonderbaby'. ,,Het zijn tenslotte kinderen van God.'' Zijn critici doet hij af als ,,farizeeërs'' en ,,instrumenten van de duivel''.

De aartsbisschop is een self-made-geestelijke die miljonair is geworden in de religie-industrie. Zijn genootschap heeft in Groot-Brittannië 36.000 volgelingen. De Gilbert Deya Kerken hebben ook afdelingen in Azië, Afrika en op het Europese vasteland.