Wessanen: managers weg na fouten

Voedingsbedrijf Wessanen, bekend van Zonnatura en Beckers-frikadellen, heeft dit jaar minimaal tien managers van zijn grootste divisie ontslagen. Ze moesten vertrekken na onregelmatigheden in de boekhouding bij de groothandel Tree of Life America.

Dat heeft bestuursvoorzitter A. Veenhof vanochtend gezegd in een toelichting op de presentatie van de jaarrekening over 2003, die met een vertraging van vijf maanden is gepresenteerd. Inkomsten werden geboekt in december 2003, terwijl die goederen pas na afsluiting van de bewuste periode waren geleverd. Ook waren boekingsprocedures onduidelijk. Daardoor boekte het concern vorig jaar 7 miljoen euro te veel omzet op een totaal van 2.413 miljoen.

De onregelmatigheden kwamen een jaar geleden aan het licht, waarna Wessanen een balansonderzoek startte. Daarna werd accountantsbureau KPMG ingeschakeld om de hele boekhouding na te kijken en procedures te verbeteren. Deze twee onderzoeken kostten de onderneming 10 miljoen euro, liet Veenhof vanochtend weten.

Bij de doorlichting van de boeken kwamen mee- en tegenvallers naar boven. De nettowinst over 2003 kwam 1 miljoen hoger uit op minus 33 miljoen euro. Ook over het lopende boekjaar hebben de herberekingen een positief effect. Het bedrijf rekent nog steeds op een bedrijfsresultaat van ,,ten minste 70 miljoen euro'', maar boekt waarschijnlijk 6 miljoen meer nettowinst dan de ruwweg 20 miljoen euro die in februari van dit jaar werd verwacht. Veenhof is blij dat het onderzoek is afgerond: ,,We kunnen nu verder gaan met een schone lei, in de wetenschap dat er aanzienlijk betere procedures en controles zijn geïmplementeerd.''

Het concern komt binnen zes weken met de halfjaarcijfers, het jaarverslag over 2003 en houdt dan zijn aandeelhoudersvergadering. Uiterlijk volgende maand presenteert Wessanen ook zijn nieuwe financieel bestuurder, die K. Kramer opvolgt. Kramer voelt zich verantwoordelijk voor de boekhoudproblemen in de VS en zei eerder al weg te gaan.