Vrouw verwondt verpleegkundige GG&GD Bijlmer

Een verwarde, 34-jarige vrouw heeft gisteren een medewerkster van de Amsterdamse gemeentelijke geneeskundige en gezondheidsdienst (GG&GD) ernstig verwond.

De 30-jarige verpleegkundige werd met een mes in de hartstreek gestoken. Haar toestand is stabiel en zij is buiten levensgevaar. Dat zegt een woordvoerder van de GG&GD. Het incident gebeurde in de wachtkamer van de polikliniek voor onder andere methadonverstrekking aan de Flierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost.

De van oorsprong Afrikaanse vrouw had net een gesprek gehad met de dienstdoend arts en zat weer, samen met de andere cliënten van de kliniek, in de wachtkamer. Volgens de woordvoerder van de gezondheidsdienst stak zij ,,volkomen onverwacht'' met een mes ,,hoog in de thorax'' van de verpleegkundige. ,,Er was geen opbouw van agressie voorafgaand aan het incident''.

De andere cliënten in de wachtkamer wisten de verwarde vrouw te overmeesteren en over te dragen aan medewerkers van de vlakbij gelegen politiepost. ,,Het was geen cliënt van ons'', zegt de GG&GD-woordvoerder. ,,Het was geen verslaafde en ze zat daar ook niet op haar plek.''

Aan de Flierbosdreef zijn verscheidene hulpverleningscentra gevestigd, waaronder Streetcornerwork en de nachtopvang voor daklozen. De politie onderzoekt de toedracht van de steekpartij.

Volgens de GG&GD is er weliswaar sprake van een toename van agressie van cliënten ten opzichte van personeel van de GG&GD, maar het incident van gisteren staat daar los van. ,,Dit was niet te voorzien, het had iedereen kunnen overkomen, ook gewoon op straat'', aldus de woordvoerder van de GG&GD.